Nieuws

Mega animo voor tiny houses

Er zijn 152 gegadigden voor een ‘tiny house’ op de locatie van De Diamant. Maar er zijn maximaal 8 plekken op het terrein van de voormalige basisschool aan de Vierkantsdijk. Dat schrijft het college van B en W in een raadsinformatiebrief. Sinds 2017 wordt er serieus gekeken naar de bouw van tiny houses in Harlingen. Tiny houses zijn een uit de Verenigde Staten overgewaaide trend van slim ontworpen microwoningen.

De gemeente Harlingen heeft met een enquête een beeld gekregen van de animo voor een tiny house in Harligen. Van de 162 deelnemers aan de enquête hebben 152 personen interesse in een tiny house op de locatie ‘De Diamant’.

Een ruime meerderheid van 85 procent heeft interesse in een tiny house in Harlingen als ze het huisje zelf mogen bouwen, en ook eigenaar worden. Tachtig procent geeft aan dat ze interesse hebben als het tiny house een tijdelijk onderkomen is. Huren van een projectontwikkelaar is met 47 procent minder populair. 

De gemeente heeft met de uitkomst van de enquête in de hand enkele uitgangspunten opgesteld: minimaal 5 en maximaal 8 tiny houses, die tijdelijk zijn (maximaal 10 jaar), met een maximaal grondoppervlakte van 35 vierkante meter en de bewoners bouwen het tiny house zelf.

Geïnteresseerden kunnen voor 1 september 2021 een motivatiebrief en een zo concreet mogelijk plan naar de gemeente sturen. In de motivatiebrief moet naar voren komen hoe de kandidaat invulling gaat geven aan de uitgangspunten. In een concreet plan kan worden ingegaan op specifieke punten zoals het tijdspad, materialen, de omvang en kleuren.

Afhankelijk van de ingediende plannen zal de gemeente besluiten om wel of niet door te gaan met tiny houses. Als er genoeg animo is, selecteert een commissie de beste ideeën (minimaal 5, maximaal 8). Daarna kan er een definitief plan worden gemaakt, en een jaar na het ondertekenen van een huurovereenkomst moeten de tiny houses er staan.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda