Nieuws

Maxime Verhagen bezoekt Spaansen Bouwsystemen

Hoe kan Nederland voldoen aan de vraag naar een miljoen woningen in de komende tien jaar? “Het moet sneller, maar tegelijk schoner en beter”, zei Maxime Verhagen deze week bij een bedrijfsbezoek aan Spaansen Bouwsystemen in Harlingen.

Daar bekeek hij het nieuwe concept ‘Gevelklaar’ waarbij met behulp van robots kant-en-klare woninggevels worden gemaakt. De voorzitter van Bouwend Nederland toonde zich razend enthousiast. “Dit is de toekomst!” Als voorman van een organisatie waarbij 4800 bouwbedrijven zijn aangesloten, kent oud-minister Verhagen de uitdagingen van de branche als geen ander.

Trots liet het team van Spaansen Verhagen zien hoe het productieproces van de Gevelklaar-wanden in zijn werk gaat. Verhagen toonde zich onder de indruk. “Deze vernieuwingen leveren de bouw weken tijdwinst op. Zeker nu het steeds moeilijker is om vakmensen te vinden, moet je denken aan dit soort oplossingen. Een vermindering van het aantal transportbewegingen helpt om de stikstof-uitstoot te reduceren. Dat betekent een vooruitgang op het gebied van milieu en duurzaamheid. De hele branche zoekt naar oplossingen die schoner, sneller en beter zijn. Daarom zijn dit soort vernieuwingen heel kansrijk.”

Verhagen stapte ook aan boord van de YED PRIOR, het grootste schip van de Spaansen-vloot dat grind en zand wint op de Noordzee. Hij sprak met de directie en met medewerkers en kreeg zo een indruk van de werkwijze en de sfeer bij Spaansen. “Het is een typisch familiebedrijf waarbij een sterke onderlinge verbondenheidde basis vormt”, schetste Verhagen. “Tegelijk zie je dat Spaansen vooruit kijkt en fors investeert in innovatie. Verbinding en vernieuwing vullen elkaar aan. Dat is de kracht van Spaansen.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda