Nieuws

Markant plan voor 45 duurzame huurappartementen

HARLINGEN – Harns Invest heeft plannen voor de bouw van 45 duurzame en levensloopbestendige huurappartementen op de hoek Kimswerderweg/Oosterparkweg (tegenover het politiebureau). De bouw op ‘locatie Koopmans’ (vernoemd naar het schildersbedrijf dat er nu nog zit; een naam voor het gebouw wordt later bekendgemaakt) gaat naar verwachting begin volgend jaar van start.

(Illustratie: Penta Architecten)

Het gaat om twee planonderdelen: een L-vormig gebouw op de hoek Kimswerderweg/Oosterparkweg (3, 4 en 5-laag hoog). En daarachter, langs de N31, het tweede planonderdeel (3 en 4 laag hoog). Op het binnenterrein komen 67 parkeerplaatsen en zoveel mogelijk groen, en langs de Oosterparkweg nog eens vijf parkeerplekken.

Na de aanpassing van de N31 zijn er nieuwe stedenbouwkundige mogelijkheden in Harlingen ontstaan, vertelt Reinoud van der Bos van Harns Invest. “Deze locatie is er één van. Het is een prominente hoek bij een belangrijke verkeersader, en die kan wel wat toegevoegde waarde gebruiken.”

Markant accent

“Na de verdieping van de N31 is er een groot no man’s land ontstaan”, zegt Jan-Otto Schilstra van Penta Architecten. “Je zit er dicht bij de binnenstad, maar het ziet er niet stedelijk uit; het heeft eigenlijk kop noch kont.” Schilstra heeft in zijn ontwerp gezocht naar aansluiting op de omgeving; de gebouwen krijgen een zelfde (oker)gele steen als de oude HBS, het politiebureau, de voormalige kerk aan de Oosterparkweg en de jaren 30 woningen aan de Kimswerderweg.

“We hebben ook de lijnen van de omgeving opgepakt. Het is een flinke opschaling ten opzichte van de bungalows die er nu staan, maar die doen beslist geen recht aan de belangrijke plek. De hoek met de afgeronde balkons geeft deze kruising van invalswegen een markant accent.”

Op de locatie staan nu twee bungalows en het gebouw van schildersbedrijf Koopmans met daarachter twee loodsen. Koopmans verhuist naar het Perseverantia-terrein (tegenover de brandweerkazerne) en heeft de grond verkocht aan Harns Invest.

Middeldure huursector

Harns Invest heeft inmiddels meerdere projecten met koopwoningen: Freyhof (achttien vrijstaande comfortwoningen in het zuiden van Harlingen); Nieuw Trebol (een markant woongebouw met de uitstaling van de vroegere stadsschouwburg) en Oosterhof (25 duurzame en levensloopbestendige appartementen op de oude plek van bloemisterij Van der Meer).

Dit keer echter geen koopwoningen maar appartementen in de middeldure huursector (tussen ca. 750 en 950 euro per maand). “Daar blijkt veel vraag naar te zijn in Harlingen”, zegt Reinoud van der Bos. “Er zijn veel mensen die niet meer willen kopen, vanuit een koopwoning naar huur willen, maar niet in aanmerking komen voor sociale woningbouw. Het huidige aanbod is heel klein en het type woning dat nu wordt aangeboden, sluit niet aan op de woonwensen.”

De appartementen op ‘locatie Koopmans’ worden all-electric, duurzame, levensloopbestendige woningen, met een warmtepomp en zonnepanelen. Hiermee worden de woonlasten aanzienlijk verlaagd. De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over een aanpassing van het bestemmingsplan. Het plan is al opgenomen in de nieuwe woonvisie. Wie interesse heeft in het project, kan zich alvast melden bij Harns Invest: info@harnsinvest.nl.

‘Locatie Koopmans’.

Vogelvluchtperspectief: een blik op het plan van Harns Invest; de bouw van 45 duurzame en levensloopbestendige appartementen op de hoek Kimswerderweg/Oosterparkweg. (Illustratie: Penta Architecten)

|Doorsturen

BuienradarAgenda