Nieuws

Maritieme Academie tweede op NK zonnebootrace

HARLINGEN – Leerlingen en begeleiders van de Maritieme Academie hebben de tweede plaats gehaald op het Nederlands Kampioenschap Young Solar Challenge Race. Het Leeuwarder Lyceum werd Open Nederlands Kampioen, met slechts één punt voorsprong op de Maritieme Academie. Daarna volgden Bogerman Sneek en Da Vinci uit Leiden. Directeur Arjen Mintjes heeft het Harlinger team maandagmorgen in het zonnetje gezet. 

Het team van de Maritieme Academie. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

De Young Solar Challenge Race telde 31 teams uit alle delen van Nederland. Na voorrondes in Groningen, Purmerend, Hoofddorp en Akkrum, was zaterdag de ontknoping in Leeuwarden. Het werd een spannende zaterdag aangezien een aantal teams, waaronder Harlingen, nog kampioen kon worden. Directeur Mintjes noemde de prestatie bewonderingswaardig, gezien het feit dat de Maritieme Academie de enige VMBO was tussen lyceumscholen. Het gaat niet alleen om het varen, maar ook theoretische kennis is heel belangrijk voor een goede score.

De leerlingen hebben de boot, een bouwpakket, zelf gebouwd. “Het  bevat alle onderdelen van de zonneboot”, vertelt Mintjes. “In combinatie met het educatieve programma leren ze stap voor stap hoe je de boot in elkaar moet zetten en waar de mogelijkheid is innovatief en creatief te zijn. Het pakket bestaat uit een bouwpakket voor de romp, zonnepanelen, motor en accu’s. Tijdens het project Young Solar Challenge maken we jongeren tussen de 14 en 17 jaar enthousiast voor techniek. Door ze te leren hoe ze zelf een zonneboot kunnen bouwen, komen ze op een leuke manier in contact met techniek, innovatie en duurzaamheid.”

Naast de complimenten aan de stuurman Nick Heijerman, ook dank aan de begeleiders Bert van der Veen, Jeroen Scholte en Ed Schoot. Het Harlinger team werd de hele dag gevolgd door een Nederlandse tv-ploeg. Uitzending volgt in november. Overigens sluit Mintjes niet uit dat dit spektakel volgend jaar in Harlingen zal plaatsvinden. “Het is een hele organisatie, maar het zou geweldig zijn dit hier te gaan houden. De gemeente toonde zich in ieder geval positief.” En natuurlijk doet de Maritieme Academie volgend jaar weer mee.

|Doorsturen