Nieuws

Man uit Leeuwarden aangehouden voor brandstichtingen Harlingen

De politie heeft vandaag een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het plegen van meerdere brandstichtingen in de stad Harlingen. Sinds januari 2019 is er in Harlingen op verschillende plaatsen brand gesticht. Deze branden hebben nog steeds veel impact op de inwoners van Harlingen.

Tussen januari 2019 en februari 2021 waren er ongeveer 60 branden in Harlingen. Bij zeker 22 branden was er duidelijk sprake van brandstichting. De branden vonden vooral plaats in het Oosterpark en Plan Zuid. Er zijn verschillende voertuigen in vlammen opgegaan en er is brandgesticht bij meerdere woningen. Daarnaast is brandgesticht bij het ziekenhuis. 

In het onderzoek naar deze brandstichtingen zijn er verschillende acties ondernomen. Zo heeft er bijvoorbeeld meerdere keren buurtonderzoek plaatsgevonden, is er technisch en forensisch onderzoek verricht, is er gezocht naar DNA-sporen en zijn er camerabeelden verzameld en bekeken. In juni van dit jaar heeft de politie een aantal van deze camerabeelden gedeeld die tijdens de nacht van een brand in januari 2021 zijn gemaakt. Getuigen van de brandstichting of mensen met andere informatie werden in deze video gevraagd zich bij de politie te melden. De politie heeft na deze video diverse tips gekregen. Deze informatie is meegenomen in het politieonderzoek.

Het onderzoek leidde naar de 25-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij is vanochtend aangehouden en wordt in verband gebracht met meerdere brandstichtingen. “We onderzoeken om hoeveel branden dat gaat”, meldt de politie. “Wat de aanleidingen van de brandstichtingen zijn geweest is vooralsnog niet duidelijk en is onderwerp van het onderzoek. De verdachte zal hierover uitgebreid worden verhoord en het onderzoek gaat verder.”

Heeft u informatie die u nog niet met de politie hebt gedeeld, maar die mogelijk wel relevant is voor het onderzoek naar de brandstichtingen? Deze informatie kunt u nog steeds delen. Ook camerabeelden delen met de politie kan nog steeds. Dit kan online of telefonisch via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

|Doorsturen

BuienradarAgenda