Nieuws

Man die branden stichtte in Harlingen heeft “veel gevoelens van spijt”

LEEUWARDEN – De 25-jarige Leeuwarder die sinds augustus vorig jaar vastzit op verdenking van een groot aantal brandstichtingen in Harlingen, zei dinsdag in een zogeheten pro forma-zitting dat hij “veel gevoelens van spijt” heeft.

“Ik heb veel nagedacht over wat ik heb gedaan en wat ik de slachtoffers heb aangedaan”, zei de Leeuwarder, die via een beeldverbinding in contact stond met de rechtbank. De man zou inmiddels “veel inzicht” in zijn problematiek hebben gekregen. Wat de aard van de problematiek is, is (nog) niet bekend.

De man heeft inmiddels met een psychiater en een psycholoog gesproken. Die gesprekken gaven het Openbaar Ministerie (OM) aanleiding tot het laten opmaken van een zogenoemd maatregelenrapport door de reclassering. Zo’n rapport is nodig als het OM van plan is om tbs met voorwaarden te eisen.

De datum van de inhoudelijke behandeling van de zaak werd dinsdag ook bekendgemaakt. De zaak staat gepland voor de zitting van vrijdag 8 april. Op de dagvaarding staan zes verdenkingen van brandstichting en 11 zogenoemde ad info-feiten. Dat zijn feiten die de rechtbank niet uitvoerig zal behandelen, maar die wel door de officier van justitie aan de rechtbank worden voorgelegd.

Als de verdachte de ad info-feiten bekent, kan hij daar later niet alsnog voor worden vervolgd. Tussen januari 2019 en februari 2021 waren er zo’n 60 branden in Harlingen, voornamelijk in de Oosterparkwijk en Plan-Zuid. Bij zeker 22 branden was er sprake van brandstichting.

Verschillende voertuigen zijn in brand gestoken en er is bij meerdere woningen brand gesticht. Daarnaast is brandgesticht bij het ziekenhuis. In juni vorig jaar deelde de politie camerabeelden van een brand die in januari van dat jaar had gewoed. Er kwamen diverse tips binnen en het onderzoek leidde uiteindelijk naar de Leeuwarder.

|Doorsturen

BuienradarAgenda