Nieuws

Loungeconcert Lollapalooza bij Harlinger jazz-centrum

Centrum Traditionele Jazz Harlingen vervolgt de maandelijkse loungeconcerten in het nieuwe jaar, en dat begint zondag 12 januari met een concert van Lollapalooza (New Orleans-jazz) in de Lichtboei. Aanvang 14.30 uur.

De Enkhuizer jazzband Lollapalooza maakt aanstekelijke traditionele jazz zoals die begin 1900 door de streetbands en al gauw daarna in kroegen in New Orleans gespeeld werd. 

Chique danstenten, radio en platen- en filmmaatschappijen hadden al gauw door dat deze van oorsprong straatmuziek ongekende mogelijkheden bood. Dat de eerste jazzmuzikanten voornamelijk kleurlingen waren gaf aanvankelijk nog wel problemen, maar het heeft aardig bijgedragen tot integratie. Naast allerhande nieuwere jazzstijlen is de originele, oorspronkelijke New Orleans jazz altijd gebleven. Niet in de laatste plaats door de daaruit voortgekomen dixieland met orkesten als Dutch Swing College band en de Chris Barber band, die na de Tweede Wereldoorlog ongekend populair waren en ook nu nog steeds een groot aantal liefhebbers aan zich weten te binden.

Lollapalooza, genoemd naar het grote jaarlijkse Amerikaanse festival in Chicago, treedt zo in de voetsporen van menig illustere voorganger. Het belooft al met al weer een gezellig, boeiend loungeconcert te worden met onvervalste, traditionele New Orleans jazz, met een knipoog naar de Amerikaanse Roaring Twenties een eeuw geleden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda