Nieuws

Lions clubs en Rotary: verZORGde rondvaarten tijdens Tall Ships Races

Vrijdag 3 augustus arriveren de tallships in Harlingen. Zaterdag en zondag zijn ze, gelegen aan de kades van onze havens, voor iedereen te bewonderen. Maar niet iedereen is in de gelegenheid om daar van te genieten. Voor mensen op hoge leeftijd dan wel met eenn handicap of ongemak  zal dat moeilijk of onmogelijk zijn. Onder hun motto ‘We Serve’ (dienstbaar) organiseert Lions Club Franeker Harlingen, met medewerking van Lions Club Tjerk Hiddes en Rotary Harlingen, in het ‘Sail weekend’ vijf rondvaarten voor deze doelgroep met het schip Regina Andrea dat de Club huurt voor dit project.


 

UPDATEde Regina Andrea zal afvaren vanaf de Rijkssteiger bij de Visveiling Harlingen (en niet zoals eerder gemeld aan de Hermeskade).


Ongeveer 470 gasten uit de doelgroep zijn inmiddels aangemeld om mee te varen. Voor hen zijn er geen kosten aan verbonden. Het merendeel van de deelnemers is  aangemeld vanuit zorginstanties als Talant, Harlinga, De Spiker en De Batting uit Harlingen, maar ook verwelkomen de Lions gasten uit woonhuizen uit de omgeving zoals Patyna. Er zijn tevens passagiers aan boord die zich op eigen gelegenheid hebben aangemeld, na een flyeractie, via doelgroepvaren@lions-fh.nl. Bij het ter perse gaan van deze krant zijn er alleen op zondag nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

 

Vanwege veiligheid en noodzakelijke deskundigheid begeleiden medewerkers van de zorginstellingen zelf hun bewoners naar het schip. Firma De Boer & De Groot verzorgt welwillend een speciaal platform voor rolstoelen en rollators aan de Hermeskade, waar De Boldert het terrein beschikbaar stelt om voldoende ruimte te hebben voor aankomst en het aan boord gaan. Meer dan 30 vrijwilligers (leden van de service clubs, hun familie en vrienden) staan paraat op de ‘ramp’ om de gasten áán en weer ván boord te helpen.

Zijn de trossen eenmaal los en vaart de Regina Andrea door de Tsjerk Hiddessluis, dan neemt een groep van 14 vrijwilligers het stokje over van de collega’s aan de wal en beginnen zij met serveren van koffie met versnapering; later volgt nog een hapje en een drankje. Na ongeveer een uur tussen het spektakel te hebben rond gevaren wordt weer koers gezet naar De Boldert.

De diverse zorginstellingen zoals Talant, Harlinga, Patyna en Noorderbreedte hebben geldelijke en ondersteuning in natura geboden. Naast de medewerking van rederij Partyvaart Harlingen wordt het project gesteund door subsidie van de gemeente Harlingen. Uitvoering van de rondvaarten wordt tevens mede mogelijk gemaakt door Vermilion, De Boer & De Groot en De Boldert. Vele sponsoren uit Harlingen en omstreken hebben ook hun bijdrage geleverd en de organisatie dankt ook hen voor hun ondersteuning van het project.


Toegankelijkheid TSR

De toegang en bereikbaarheid van het evenemententerrein van de Tall Ships Races in 2014 liet wel eens wat te wensen over, voor ouderen en anderen die slecht ter been zijn. Daarom heeft raadslid Johan Erents van HOOP een aantal vragen gesteld aan de organisatie. Daarop zijn de volgende antwoorden gekomen. Iemand achter een rollator of in een scootmobiel mag gewoon het evenemententerrein op. Een taxi mag, indien noodzakelijk, het evenemententerrein op, behalve op de Willemshaven. De trein van Harlingen naar Harlingen Haven is gratis. Houd er  wel rekening mee dat die treinen heel erg vol zullen zijn. Tot slot: bestuur en fractie van HOOP wensen iedereen een fantastisch en vooral veilig feest.


 

|Doorsturen