Nieuws

Lichtschip naar nieuwe ligplaats in Willemshaven

De gebruikelijke activiteit van de zaterdagmorgen aan boord van het lichtschip Jenni Baynton in de Nieuwe Willemshaven in Harlingen was dit weekend anders dan anders. Geen gebeitel of geschuur maar het losmaken van trossen en het afkoppelen van de walstroomaansluiting. Stipt om 10 uur kwam veerboot de Terschellinger Bank langszij om het markante rode schip te verhalen naar een ligplaats helemaal voor aan de steiger.

(Foto’s: Ynze Braaksma)

Deze plek biedt beter beschutting tegen harde wind, en is ook praktischer wat betreft halen en brengen van spullen. Maar ook plannen voor de toekomst spelen een rol.

De open dag begin maart 2020, vlak voor de corona-uitbraak, was bedoeld als startsein voor het verder gereedmaken van het schip voor gebruik door anderen. Een kleine vergadering, een expositie of zelfs een nachtje bed & breakfast moet er voor zorgen dat de vrijwilligers voldoende inkomsten kunnen genereren om het restauratiewerk voort te zetten, het onderhoud te doen (zoals de werfbeurt) en de kosten van verzekering, elektriciteit en havengeld te betalen.
Net als vele andere organisaties ging daar door corona een dikke streep door. Waar er normaal gemiddeld acht vrijwilligers aan boord aan het werk zijn, moest dat nu met slechts twee. Het lichtschip valt buiten alle steunmaatregelen dus de vertraging wordt wel gevoeld.

Echter, de sfeer aan boord is positief en de blik is weer gericht op de toekomst. Zo snel mogelijk worden de ruimtes bestemd voor kleine vergaderingen, exposities en B&B afgemaakt. Verder wordt er een veilige brug gebouwd om aan en van boord te komen, en de grote voormalige machinekamer wordt omgebouwd tot zaal met podium, zodat ook wat grotere groepen iets geboden kan worden.

De nieuwe ligplaats is een eerste stap. Meer info op www.radiolichtschip.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda