Nieuws

Lichtmonument Daan Roosegaarde in Harmenspark

HARLINGEN – Vandaag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust in hun eigen woonplaats, maakte kunstenaar Daan Roosegaarde (bekend van onder andere de lichtkunst op de Afsluitdijk) het tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’. Vrijdag heeft burgemeester Roel Sluiter het monument in Harlingen in gebruik gesteld.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Burgemeester Sluiter hield een indrukwekkende speech waarbij ook alle namen van de Joodse Harlingers die zijn omgekomen, werden genoemd. Sluiter benadrukte dat vrijheid een groot goed is dat gekoesterd moet worden en dat vooral doorgegeven moet worden. “Racistische en antisemitische stromingen steken de kop weer op en we weten waar dat toe kan leiden, die verschrikkingen willen we nooit meer, daarom blijven herdenken en de vrijheid door geven is noodzaak.”

Gisteren is de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Nederland gehouden en vandaag is in Polen de herdenking van de 75-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. In heel Nederland zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Roma en Sinti vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Om stil te staan bij de Nederlandse slachtoffers maakte Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het lichtmonument ‘Levenslicht’.

Zowel in Joodse herdenkingstradities als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt: ‘Levenslicht’ bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. De stenen zijn anderhalve week geleden in Rotterdam onthuld, en delen liggen nu in Nederlandse gemeenten waar Joden, Sinti en Roma zijn weggehaald. In het donker lichten de stenen op en ze ‘ademen’ in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat gemist wordt. Het monument blijft tot vandaag in Harlingen actief.

In Harlingen, waar tijdens WOII alle Joodse inwoners zijn weggevoerd, is het monument in het Harmenspark geplaatst, nabij het verzetsmonument Sint Joris. De onthulling van dit monument markeert ook de start van de activiteiten rond de herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid.

Herdenken en vieren

Het CC’45 organiseert rond de bevrijdingsdata (5 mei en 17 april Harlingen) het volgende programma:

Woensdag 1 april tot woensdag 15 april: 470 leerlingen basis- en voortgezet onderwijs naar Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Wedstrijd vlagontwerp 75 jaar vrijheid.

Woensdag  15 april bloemlegging basisscholen bij adoptiemonumenten.

Donderdag 16 april Opening Oorlogstentoonstelling in Hannemahuis (t/m 15 mei) en presentatie boek ‘75 Jaar Vrijheid’ (€ 19,45) en presentatie jeugdmagazine ‘Vrijheid geef je door’.

Vrijdag 17 april vlaggen uit, bloemlegging CC-leden bij Halifax-monument Ludingaweg en bij herdenkplaat Sint Michaëlschool Schritsen.

Maandag 27 april aubade Koningsdag 2020.

Maandag 4 mei vlaggen half stok, dodenherdenking Waddenpromenade en vanaf 19.00 uur stille tocht vanaf monument Harmenspark (Sint Joris) naar Algemene Begraafplaats.

Dinsdag 5 mei vlaggen uit, 10.00 Bevrijdingsconcert Grote Kerk.

Dinsdag 5 mei 11.30 WOII legervoertuigen Keep Them Rolling in Harlingen met uur pauze op de Voorstraat; grote Bevrijding Show met high tea Voorstraat; bevrijdingsvuur stad in met Legervoertuigen, muziekkorpsen en lopers; middagprogramma Voorstraat.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda