Nieuws

Lezing Nico Pellenbarg: ‘Harlingen-Hull in oude ansichten’

Nico Pellenbarg geeft woensdag 15 mei een lezing in het Hannemahuis, over de spannende tijden voor een verliefd stelletje in Harlingen rond het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Princess Dock, Hull. Prentbriefkaart. (Collectie N.P. Pellenbarg)

Aan de hand van een serie oude ansichtkaarten van de Britse havenstad Hull die de Harlinger zeeman Jan de Jong in 1912-1916 verstuurde naar zijn verloofde en latere echtgenote, vertelt Nico Pellenbarg over de gevaren op zee en andere wetenswaardigheden.

Bij elke aankomst in Hull kocht Jan de Jong een andere prentbriefkaart van Hull, en schreef haar over hoe de tocht was gegaan, het weer, het werk, en later bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog over verduistering, mijnen, onderzeeërs, enzovoort.

Jan de Jong voer op de ‘Professor Buys’ die de lijndienst Harlingen-Hull mede onderhield voor het vervoer van steenkool uit Engeland naar Nederland, en vlees en boter vanuit Harlingen naar Engeland.

De lezing in de Gehoorzaal in het Hannemahuis (zijingang Sint Christoffelsteeg) begint om 20.00 uur. Toegang € 5 inclusief koffie/thee. Aanmelden: museum@harlingen.nl of 0517-413658.

|Doorsturen

BuienradarAgenda