Nieuws

Lezing: Grutte Pier, held of barbaar?

Was Grutte Pier een held of een barbaar? Na de lezing van Mark Raat, woensdag 10 oktober in het Hannemahuis, kunt u daar een antwoord op geven. De lezing in de Gehoorzaal begint om 20.00 uur en de entree kost € 5 (inclusief koffie/thee). Aanmelden: museum@harlingen.nl of 0517-413658.

In Friesland werd en wordt Grutte Pier beschouwd als een held, maar aan de andere kant van de Zuiderzee/IJsselmeer wordt hij beschouwd als een piraat die de plaatsen aan de West-Friese kust plunderde. Op de tentoonstelling over piraten in Kasteel Radboud te Medemblik 2017 was het zwaard van Grutte Pier uit de collectie van het Hannemahuis te Harlingen te zien. Mark Raat, werkzaam bij de Fryske Akademy en woonachtig in Medemblik, nodigde in 2017 Friezen uit om in Medemblik te kijken.

 

De tijd waarin Grutte Pier (1480-1520) leefde, kenmerkte zich door binnenlandse twisten over de politieke autonomie van Friesland. Saksische huursoldaten plunderden het Friese platteland. In 1515 werd de boerderij van Grutte Pier in brand gestoken. Aangenomen wordt dat zijn vrouw werd vermoord, evenals andere familieleden. Pier was zijn hele bezit kwijt en begon uit wraak een gewapende strijd tegen de bezetters. Hij richtte een verzetsmacht op. Maar was dit wel de Arumer Zwarte Hoop, zoals men algemeen aanneemt? In ieder geval is zeker dat onder leiding van Grutte Pier een kapervloot opereerde op de Zuiderzee. Daar enterden zij Hollandse schepen en vochten ze zeeslagen uit. Na zijn dood zijn de daden van Grutte Pier echter doortrokken geraakt van fictie en fantasie. Mark Raat onderzocht het verschil tussen feiten en fictie, en hoe de beeldvorming over Pier veranderde door de eeuwen heen. Na afloop van de lezing kunt u zelf oordelen, was Grutte Pier een held of een barbaar?

|Doorsturen

Buienradar



Agenda