Nieuws

Levie Paisprijs voor fotograaf Hein van den Oever

Onder valse voorwendselen werd fotograaf Hein van den Oever vorige week vrijdagavond naar de Lanen gelokt. Tot zijn grote verbazing ontving hij uit handen van voorzitter Hilko Mulder van de stichting Comité Lanenkaatsen de Levie Paisprijs. Dit onder toeziend oog van zijn zus Feike van den Oever, jongste broer Sjaak van den Oever en partner Marion Feddes.

Door Ubbo Posthuma

Vlnr Chris Huizenga, Marga Funk, Fred Attema, Hilko Mulder, Hein van den Oever, Douwe Kamsma, Ludwig Seerden, Sjaak van den Oever, Marion Feddes, Johannes Hinrichs, Stefan Aalders en Niels Outhuijse. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Ook het dagelijks bestuur van de Vereniging Oud Harlingen, bestaande uit Fred Attema, Marga Funk en Chris Huizenga, was aanwezig. En uiteraard de kopstukken van de stichting Comité Lanenkaatsen; Hilko Mulder, Niels Outhuijse, Ludwig Seerden, Johannes Hinrichs en Stefan Aalders. 

Toen de 87-jarige Hein van den Oever enigszins was bekomen van de schrik, sprak voorzitter Mulder hem toe. “Sinds drie jaar reiken wij op de finaleavond de speciale Levie Paisprijs uit. Deze prijs is drie jaar geleden beschikbaar gesteld door de Vereniging Oud Harlingen. Die reiken wij uit aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het Lanenkaatsen.”

Waarop Hein grapte: “Dat bin ik niet, hef nog nooit met deend.”

Maar de voorzitter liet zich niet van de wijs brengen en zette zijn speech voort. “Hein is van onschatbare waarde door de vele foto’s die hij sinds 1965 gemaakt heeft op de Lanen en het gebruik van zijn studio. Een traditie die wij als comité dan ook in ere willen houden. Ondanks dat Hein het een paar jaar niet meer doet, stelt hij zijn studio nog altijd beschikbaar. De prijzen voor de winnaars zijn belangrijk, maar op de foto komen met de krans om de nek is misschien nog wel het belangrijkste voor de deelnemers.”

Voorzitter Mulder vertelde over de familie Pais, die op Kleine Bredeplaats 16 een groentezaak had. Daar is het kaatsen dan ook begonnen, waarbij de familie voor prijsjes zorgde. Mulder: “Een paar jaar geleden werden de banden met de familie Pais aangehaald en is de prijs in het leven geroepen. Helaas konden de familieleden hier vanavond niet bij aanwezig zijn.”

Vervolgens somde de voorzitter het aantal gouden medailles op die in zeventig jaar Lanenkaatsen zijn uitgereikt: 951 gouden medailles (81 dames en 870 heren, jong en oud), 608 verschillende kaatsers, 317 winnaarsfoto’s en 317 koningen. Simon de Groot en Pollie Kwast kwamen 11 keer als koning op de foto.

Waar de voorzitter en het hele comité ontzettend blij mee zijn, zijn de ruim 2000 negatieven die ze aangeboden kregen van Hein van den Oever. Zij zijn allemaal door Niels Outhuijse gescand en gedigitaliseerd. Volgens Niels “een bêlig vol werk”, maar het leverde prachtige en kostbare foto’s op die gebruikt gaan worden voor het jubileumboek. 

Vervolgens overhandigde Hilko Mulder een pakje aan Hein van den Oever, die meteen reageerde: “Sitte gien koekjes in nou ouwe seun?” Geen koekjes maar een prachtige plaquette die volgens Hein een ereplekje in de winkel zal krijgen. Tevens werd zijn naam bijgeschreven op de plaquette die op het Lanengebouwtje hangt. Voorgangers waren Simon van Dijk (2019) en Willem Tienstra (2020). Tot slot had Niels Outhuijse van de oude foto’s een prachtige compilatie gemaakt die hij ook aan Hein overhandigde. Het feestelijke moment werd onder het genot van enkele consumpties in hotel Zeezicht afgesloten.

|Doorsturen

BuienradarAgenda