Nieuws

Lerarentekort ook in Harlingen

HARLINGEN - De landelijke krapte op de arbeidsmarkt is ook merkbaar in de gemeente Harlingen; vakbekwaam onderwijspersoneel dat voor Harlingen wil kiezen is moeilijk te vinden. Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief van de gemeente Harlingen.

De gemeente heeft de schoolbesturen gevraagd naar het lerarentekort, en kreeg een reactie van rsg Simon Vestdijk, Odyssee (Middelstein, Het Noorderlicht en ’t Wad) en CBO NW Fryslân (Het Baken en Frisoschool).

Dit schooljaar is het de basisscholen nog gelukt, meldt de gemeente. “Maar het is steeds lastiger om structureel onderwijspersoneel aan te trekken doordat er geen vakbekwame vervangers beschikbaar zijn. Vervanging voor langdurige ziekte is praktisch helemaal niet in te vullen. Het oplossen van dit probleem vergt enorm veel creativiteit en maatwerk van de schoolbesturen en locatieleiders.”

De scholen hebben aangegeven dat zij met extra middelen personeel meer kunnen bieden, om ze voor scholen in Harlingen te laten kiezen.

 Op rsg Simon Vestdijk wordt het tekort aan leerkrachten ook erkend. Er zijn nu twee vacatures. “De laatste paar jaar wordt het steeds lastiger om aan het begin van het schooljaar gekwalificeerd personeel voor bepaalde vakken aan te trekken en aan Harlingen te binden”, meldt de gemeente. “Vooral afgestudeerde eerste graad studenten kiezen vaak niet voor Harlingen maar voor scholen die dichter bij de stad liggen waar ze hebben gestudeerd (Groningen). Ook tijdens het schooljaar is het moeilijk om bij langdurige ziekte vervanging te vinden. De hoofdreden is dan ook louter de beschikbaarheid van vakbekwaam personeel dat voor Harlingen wil kiezen.”

 

|Doorsturen