Nieuws

Leerlingen rsg Simon Vestdijk bedenken oplossingen zwerfafval langs ‘snoeproute’

Begin maart zijn 85 technasium-leerlingen van Simon Vestdijk gestart met een zwerfafvalproject. Na de meivakantie waren hebben drie groepen leerlingen in de Harlinger raadszaal het resultaat van het afvalproject gepresenteerd aan wethouder Harry Boon.

Het zwerfafval van de zogenaamde snoeproute van de school naar de Jumbo is in kaart gebracht. Het plastic is verzameld, gesorteerd en geanalyseerd naar soort en hergebruik. En er zijn ideeën bedacht om dit afval te voorkomen en op te ruimen.  Hierbij hebben de leerlingen ‘out of the box’ gedacht.

Eén groep wil statiegeld op plastic producten in gaan voeren; mensen worden zo geprikkeld om het in te leveren. Een ander idee is om op een pinpas bij te houden welke producten zijn gekocht. Als het product dan als zwerfafval gevonden is, kan herleid worden wie het product heeft gekocht. Er kan dan ook achterhaald worden, wie de verpakking heeft weggegooid. De wethouder dacht dat dit in strijd is met de privacywet.

Een andere groep had een puntensysteem bedacht. Als je het plasticafval inlevert bij een speciale prullenbak, kun je een QR-code scannen. Zo kun je punten verzamelen en dit geeft weer korting op de producten bij de Jumbo. De prullenbak wordt RESTIC (Gerecycled Plastic). Een unieke naam, waar de leerlingen zeker patent op moeten aanvragen, was de gedachte. Er was ook een groep die een prototype robotmeeuw en robothond heft gemaakt die plastic kunnen eten en langs de snoeproute lopen en vliegen.

|Doorsturen