Nieuws

Leeftijdsgrens taxivervoer speciaal onderwijs verruimd naar 12 jaar

HARLINGEN - De gemeente Harlingen verhoogt de leeftijdsgrens voor kinderen die gebruikmaken van taxivervoer om naar de speciaal onderwijs locatie te reizen, van negen naar twaalf jaar. Hiermee versoepelt de gemeente Harlingen de regelgeving rondom het leerlingenvervoer.

Nu kunnen kinderen tot negen jaar gebruikmaken van het door de gemeente bekostigde taxivervoer. Kinderen ouder dan negen krijgen nu alleen een vergoeding voor het openbaar vervoer, tenzij dit niet passend blijkt te zijn vanwege medische of sociale redenen. Ongeveer honderd kinderen uit Harlingen maken gebruik van het leerlingenvervoer. Per januari 2020 wordt de wijziging ingevoerd. Ouders met kinderen in het speciaal onderwijs worden hiervan op de hoogte gebracht. 

Wethouder Hein Kuiken is blij met de versoepeling: “In de praktijk zijn leerlingen van 10 à 11 jaar vaak nog niet in staat zijn om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. Door deze kinderen nu ook taxivervoer aan te bieden creëren we ongetwijfeld meer rust in deze gezinnen.” De gemeente Harlingen kiest er verder voor om geen eigen bijdrage van de ouders te vragen voor het leerlingenvervoer, ondanks dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dit wel adviseert. Wethouder Kuiken: “Ouders kiezen er niet voor dat hun kind naar het speciaal onderwijs gaat, dat is vaak een onderwijskundige noodzaak. Het presenteren van een rekening hiervoor lijkt ons niet juist.”

De gemeente is verantwoordelijk voor het leerlingenvervoer. Dit is geregeld in de verordening leerlingenvervoer. Hierin staan de regels opgenomen over de bekostiging van het vervoer van kinderen in het basis- en voorgezet onderwijs buiten de gemeente Harlingen. Het aanvragen van leerlingenvervoer kan via www.harlingen.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda