Nieuws

Lanenkaatsen verplaatst naar september

Het Lanenkaatsten ging vorig jaar vanwege de coronacrisis niet door, maar daar wil het comité nu nog niets van weten. Dat het Lanenkaatsen dit jaar niet in juni kan plaatsvinden, zal geen grote verrassing zijn. Juni komt simpelweg te vroeg. Het comité heeft besloten het Lanenkaatsen te verplaatsen naar 10, 11 en 12 september.

“Lanenkaatsen zonder publiek is geen optie”, aldus het Comité Lanenkaatsen. “De kracht van het Lanenkaatsen is juist de wisselwerking tussen kaatsers en publiek en maakt dit evenement zo bijzonder.”

Uitgangspunten voor het comité om het Lanenkaatsen te kunnen organiseren zijn: Het Lanenkaatsen kan op een veilige en verantwoorde manier georganiseerd worden. “We kaatsen op de Lanen met publiek, rekening houdende met de dan geldende maatregelen. We hoeven niet al te veel concessies te doen aan te strenge maatregelen.” Het comité verwacht dat de gemeente meedenkt en meewerkt met vergunningen en kennis. “We denken in mogelijkheden en niet in obstakels, die hebben we al genoeg op de Lanen. Kaatsers van alle leeftijdsgroepen moeten zoveel mogelijk mee kunnen doen.”

De afgelopen maanden zijn diverse scenario’s uitgebreid besproken. “Na wikken en wegen hebben we gekozen voor een weekend in september. Er is niet gekozen voor de maanden juli en augustus in verband met het EK voetbal, de zomervakantie en de overvolle activiteitenagenda van Harlingen. Iedereen verplaatst de evenementen naar later in het jaar, daardoor moeten we rekening houden met elkaar. Ook de optie om het Lanenkaatsten gelijktijdig met de Visserijdagen te organiseren is besproken. Het comité heeft hier niet voor gekozen, omdat wij de kaatsers en vrijwilligers niet voor het blok willen zetten om keuzes te maken tijdens deze week.”

Vanwege de invallende duisternis in de maand september is het kaatsen ’s avonds niet mogelijk. Het alternatief om voor een lang weekend te gaan werd door het hele comité omarmd. In de komende maanden gaat het comité in overleg met vrijwilligers, sponsoren, Lanenbewoners, kaatsers en andere betrokkenen om tot een passend veilig en verantwoord plan te komen.

“We hopen met de sterk toenemende vaccinatiegraad dat het in september mogelijk is om het Lanenkaatsen op een mooie manier met publiek te kunnen organiseren, maar we beseffen wel dat als de maatregelen nog te streng zijn de mogelijkheid alsnog bestaat dat we het nog een jaar moeten uitstellen. Voorlopig krijgen we als comité veel energie van het feit dat er een goede kans bestaat dat we met zijn allen het Lanenfeest kunnen vieren. Wij denken dat een hoop Harlingers en mensen uit de wijde omgeving hier enorm veel zin in hebben!” 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda