Nieuws

Laatste kans voor Hoge Luchten, schatten uit het Rijks

De tentoonstelling ‘Hoge Luchten, schatten uit het Rijks’ in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen is bijna voorbij. Tot en met 14 november kunt u er nog terecht voor de bijzondere tentoonstelling. Met ruim 8500 bezoekers is deze expositie de meest succesvolle uit de geschiedenis van het museum.

Nicolaas Baur, Schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden, 1809, collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Er zijn 40 schilderijen van het Rijksmuseum te zien, met prachtige stadsgezichten met wolkenpartijen van Jacob Maris, intieme taferelen van Cornelis Springer, maar ook werken van bekende zeventiende-eeuwse meesters als Jan van Goyen, Cornelis Dusart en Barend Avercamp.

Eén van de hoogtepunten is een schilderij van de Harlinger schilder Nicolaas Baur met een schaatswedstrijd voor vrouwen op de stadsgracht van Leeuwarden in 1809. Op de achtergrond is de Oldenhove nog te zien. Deze wedstrijd zorgde voor veel onrust, want de deelneemsters trokken een deel van hun bovenkleding uit vanwege de warmte. Zelfs de landelijke pers sprak er schande van en de schaatswedstrijden voor vrouwen werden lange tijd verboden.

Het begrip ‘lucht’ heeft een dubbele betekenis. Natuurlijk zijn er schilderijen met prachtige wolkenpartijen, maar ook ‘lucht’ in de betekenis van ‘vrijheid’ is een laag in de expositie. In dat kader zijn verschillende Harlingers geïnterviewd om hun beleving van vrijheid in beeld te brengen. Het kunstenaarsduo Inge en Martine Riebeek uit Breda tekende voor deze interviews.
Al met al een fraai geheel waar u nog tot en met 14 november terecht kunt.

|Doorsturen

BuienradarAgenda