Nieuws

Verslag raadsvergadering

Kunstwerk Broken Jug krijgt plek op eilandparking

De raadsvergadering van gisteravond duurde ruim vier uur en veertig minuten. Met een paar minuutjes lezen bent u weer helemaal bij.

Broken Jug van Frank Stella kwam min of meer bij toeval naar Harlingen en staat nu nog op het haventerrein. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Gebiedsverbod

De gemeente is in gesprek met de zestien jongens die een gebiedsverbod kregen nadat ze langere tijd overlast veroorzaakten in het centrum. Volgens burgemeester Roel Sluiter is de rust teruggekeerd in de Voorstraat. Het contact met de jongeren is gericht op de vraag: hoe verder als het gebiedsverbod straks afloopt?

Strand in de winter

Het Harlinger strand is geen gezicht in de winter; of daar wat aan gedaan kan worden, vroeg Tjepke van der Pol (D66). “Harlingen wordt ook in de minder warme maanden drukbezocht. Het is geen porem, waar bezoekers tegenaan moeten kijken.” Wethouder Paul Schoute zei dat er wel gesproken is om wat vaker met een shoveltje over het strand te gaan; hij gaat kijken of er meer mogelijk is. Hij vertelde verder dat er in april weer zand op het strand gespoten wordt. Eind mei/begin juni begint de proef met algenschermen, om het strand schoon te houden. Verder zijn er volgens Schoute plannen voor meer vertier op het strand. “Als corona het een beetje toelaat dan wordt het een dolle boel op het strand.”

Eilandparking/trailerhelling

De gemeente kan verder met de uitbreiding van het eilandparkeerterrein: de contracten voor de nodige grondaankopen zijn eindelijk ondertekend. Het is nog niet duidelijk wanneer de trailerhelling van de gemeente opengaat. De gemeente liet de trailerhelling aan het Skieppedykje enkele jaren geleden aanleggen, maar moest deze op last van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) sluiten, vanwege oneerlijke concurrentie met de helling van Jan Drijfhout. Nu de grond van Drijfhout is gekocht, kan de helling mogelijk beheerd worden door de beheerder van de eilandparkeerplaats.

Volgens Wim Wildeboer (Wad’n Partij) schiet de gemeente financieel gezien niet veel op met de overname van het eilandparkeerterrein. “Het lijkt er eerder op dat we er netto op achteruit gaan.” Wethouder Harry Boon zei dat de gemeente vooral meer grip wilde hebben op het parkeren, maar dat het niet zo is dat de gemeente er netto op achteruit gaat. Daarnaast is er volgens Boon kans op extra inkomsten.

Wandelpad

De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de aanleg van het wandelpad Byniastate/Plan Zuid, naar de Westerzeedijk. Het gaat vooralsnog om een gedeelte van het geplande wandelpad; het pad is uitgestippeld over een stuk grond dat de gemeente zal moeten kopen, maar er is nog geen overeenstemming met de eigenaar.

Broken Jug

Het kunstwerk ‘Broken Jug’ van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella krijgt een plek aan het begin van de eilandparking. Dat heeft een raadsmeerderheid van PvdA, VVD, Harlinger Belang, GroenLinks, HOOP en D66 - na een lange discussie - besloten. CDA en Wad’n Partij stemden tegen. De kosten van het project - de komende vijf jaar een half miljoen euro - worden betaald uit verhoging van het dagtarief met een kwartje.

Volgens Hendrik Sijtsma (CDA) hoort zo’n iconisch kunstwerk niet op een parkeerplaats maar op een prominente plaats, zoals de Zuiderpier. En moet het parkeerterrein zich eerst bewijzen, voordat het tarief omhooggaat. Wim Wildeboer (Wad’n Partij) had technische vragen gesteld maar een deel was geheim verklaard, en zo weggecensureerd door het college, aldus Wildeboer. Volgens Wildeboer zou een kunstwerk beter op de ovatonde geplaatst kunnen worden, zodat Harlingen opgemerkt wordt door mensen die nu voorbijrijden. Daarnaast kan het geld van een tariefsverhoging van de parkeerplaats niet aan Harlinger zaken worden uitgegeven, zei Wildeboer, zoals het schooltuinplan van het CDA. En doordat het kunstwerk ruimte van parkeerplaatsen inneemt, kost dat de gemeente extra geld, zei Wildeboer. “Dan praat je over een opbrengst van 100.000 per jaar en dat raak je kwijt.”

Schooltuin

Er kwam een amendement aan te pas, er was een stevige discussie tot na middernacht, maar het college gaat verder met het initiatiefvoorstel van het CDA: onderzoek naar de aanleg van een schooltuin, waar alle Harlinger schoolkinderen meer kunnen leren over  onder andere de natuur en gezond voedsel. Naast het CDA ook enthousiast: PvdA, VVD en Wad’n Partij. Tegen: Harlinger Belang, GroenLinks, HOOP en D66.

|Doorsturen

BuienradarAgenda