Nieuws

KTR Vlieland weer in Normandië

Ruim vijftig Vlielanders en Harlingers verbleven afgelopen week met Keep Them Rolling Vlieland in Normandië. Het was 75 jaar geleden dat op 6 juni 1944 de slag bij Normandië plaatsvond. KTR Vlieland gaat eens in de 5 jaar naar de herdenkingsplechtigheden. Dit was de zesde keer dat zij naar een camping in de nabijheid van Omaha Beach gingen met een tiental historische legerauto’s.

(Foto: Jan Houter)

De groep bezocht de herdenkingsceremoniën en de begraafplaatsen. Er vlogen historische Engelse vliegtuigen, waar parachutisten uit sprongen. Op 6 juni was men aanwezig bij de Nederland-Frankrijk herdenking in Arromanches, waarbij ook minister Bijleveld (Defensie) het woord voerde, de Koninklijke Militaire Kapel onder andere het Wilhelmus speelde en Rudi Hemmes, een 95-jarige veteraan van de Prinses Irenebrigade, een krans legde. Nederland mag dan geen grote rol gespeeld hebben bij de invasie van Normandië, maar wel een sterke. Nederlandse schepen, vliegtuigen en landstrijdkrachten streden mee om de Duitsers terug te dringen.

Tijdens hun tochten door de dorpjes werd de KTR-groep van Vlieland steeds toegezwaaid door de Fransen. Voor eenieder, van jong tot oud, waren dit weer ‘kippenveldagen’.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda