Nieuws

Kruzenshtern en Sedov komen niet naar Harlingen

HARLINGEN – De grote Russische tallships Kruzenshtern en Sedov, die morgen een plek zouden krijgen aan de Willemskade, komen niet naar Harlingen. Dit is tegenover de Harlinger Courant bevestigd door een Duits bedrijf dat bemiddelt tussen passagiers en de beide schepen. De eigenaar van de schepen heeft opdracht gegeven voor de koerswijziging, meldt een woordvoerder van de bemiddelaar; hij kent de reden niet.

Een woordvoerder van stichting Harlingen Sail was vanmorgen nog niet op de hoogte van de koerswijziging. Inmiddels is de internationale organisatie van de Tall Ships Races (Sail Training International) in gesprek met de eigenaren van beide tallships. De uitkomst van het gesprek is nog niet bekend.

Scheepsmonitor MarineTraffic.com gaf vanmorgen de gewijzigde koers van beide Russische tallships aan. De Kruzenshtern lag enige tijd stil op de Noordzee, terwijl de Sedov uit het noorden dichterbij kwam.

De 114 meter lange Kruzenshtern uit 1920 is het op één na grootste traditionele zeilschip dat nog vaart. De Kruzenshtern is sinds 1966 eigendom van het Russische ministerie voor visserij. Die zet het schip in als opleidingsschip. Ook doet het schip regelmatig mee aan internationale zeilevenementen zoals Sail Amsterdam en The Tall Ships Races.

Met 117 meter is de Sedov het grootste traditionele zeilschip dat nog vaart. Sinds 2017 is het schip eigendom van de Technische Universiteit van Kaliningrad. De Sedov vaart als opleidingsschip op de Noordzee en de Oostzee van de lente tot de herfst. Ook de Sedov vaart regelmatig mee tijdens de grote maritieme internationale evenementen zoals The Tall Ships Races.

|Doorsturen

Joop

2018-08-03 11:48:38

Kruzhenstern voer net over de Eems naar Emden.

Dsar gaan ze dus wel naar toe.

Joop

2018-08-03 12:17:16

Ook de Sedov zie ik nu op de Eems