Nieuws

Kroon op werk vrijwilligers door komst Prinses Margriet

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet doopt morgen rond 14.00 uur het gereconstrueerde expeditieschip van Willem Barentsz. De kade van de Willemshaven is uitsluitend toegankelijk voor genodigden; publiek kan vanaf de keermuur alles goed volgen. Als het weer meezit, wordt het schip na de doop te water gelaten.

 

De afgelopen dagen is er hard gewerkt om de achterkant van het schip dicht te maken. De achterkant werd tot voor kort gebruikt om in het ruim te komen. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Het schip is een zo wetenschappelijk mogelijk verantwoorde reconstructie van het schip van Barentsz’ laatste Poolreis in 1596. De replica wordt door vrijwilligers herbouwd; er zijn ruim 26.000 uren aan het schip gewerkt en er is pakweg 65.000 kilo hout verwerkt.

 

Er wordt gebouwd volgens de ‘Hollandse bouwmethode’, die pas dertig jaar geleden is herontdekt. Dankzij deze snelle en goedkope bouwmethode voor zeeschepen, kreeg Nederland zijn beroemde reputatie en werd daarmee koploper in de scheepsbouw.

Nederland ontwikkelde zich tot de leidende maritieme natie. Door de enorme expansie van de handelsvloot werd de spectaculaire economische groei mogelijk, die tot de Gouden Eeuw leidde. Met de bouw van het schip 1:1 volgens die oude bouwmethode is het bewijs geleverd dat er toen sneller en goedkoper gebouwd kon worden dan in omringende landen.

 

Prinses Margriet wordt ontvangen in het Entrepotgebouw. Na de ontvangst verricht zij op de kade de doop van het schip en de naam van het schip wordt vervolgens onthuld. Bij goed weer wordt het schip na de doop te water gelaten. Afsluitend spreekt de prinses met vrijwilligers die betrokken zijn bij de reconstructie van het schip. Prinses Margriet is petekind van de koopvaardij.

 

Enkele andere genodigden zijn de Commissaris van de Koning van Friesland, de ambassadeur van Noorwegen met een delegatie van de ambassade, de ambassade van Rusland, de consul van Noorwegen en de burgemeester van Terschelling. Om het project te kunnen financieren is er, net als in Leiden in 1596, een loterij georganiseerd met als hoofdprijs een huis: www.loterij-harlingen.nl.


Programma

Prinses Margriet komt om 13.30 aan bij het Entrepotgebouw. Om 14.00 uur wordt de doop op de kade verricht. Als het weer het toelaat, wordt het schip te water gelaten. Is het schip stabiel en technisch in orde, dan wordt het naar het Dokje gesleept. Hier zal het dan tussen 15.00 uur en 15.30 uur afmeren. Ook dit is goed te volgen vanaf de keermuur. Als de genodigden zijn vertrokken, wordt het kadeterrein weer vrijgegeven; naar verwachting tussen 15.30 en 16.00 uur. Het schip is dan nog niet van binnen te bezichtigen; eerst moeten er nog enkele tests worden uitgevoerd.


 

 

|Doorsturen