Nieuws

Korting busabonnement voor middelbare scholieren

Jongeren van 12 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 augustus tot het eind van het schooljaar korting krijgen op het busabonnement ‘Altijd Vrij Fryslân’. Het betreft (naast de leeftijdskorting) een extra korting van € 25 bij een maandkaart en € 250 bij een schooljaarkaart. Met dit abonnement kunnen scholieren voor een vast bedrag vrij reizen met de bus in heel Fryslân.

Middelbare scholieren moeten verplicht naar het voortgezet onderwijs en dat is niet altijd in de buurt. Dat betekent dat zij bij grote afstanden afhankelijk zijn van het OV. Deze jongeren hebben geen eigen inkomen en ook geen studenten OV-kaart zoals mbo-, hbo- en wo-studenten. Ongeveer 800 scholieren maken momenteel gebruik van het busabonnement ‘Altijd Vrij Fryslân’.

In Súdwest-Fryslân geldt vanaf het nieuwe schooljaar ook een korting op treinjaarkaarten voor middelbare scholieren die tussen Stavoren en Sneek reizen. De korting varieert van circa € 400 tot circa € 800 euro, dit is afhankelijk van het traject. Door de specifieke (geografische) omstandigheden in deze gemeente zijn de jongeren aangewezen op de trein. Hierdoor hebben ze standaard met hogere reiskosten te maken. Dit betreft ongeveer 100 jongeren.

Het is de bedoeling dat de kortingen de komende vier jaar gelden. Voor deze gehele periode investeert de provincie totaal € 1,35 miljoen in de kortingsregelingen.

|Doorsturen