Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Henry Drost

Henry Drost stapte gistermiddag aan boord van Zeesleepboot Holland. Hij had er zin in - na heel veel werk was het eindelijk zover: de presentatie van zijn nieuwste boek, ‘Holland,100 jaar Terschellinger zeesleepboot historie’. Maar die boekpresentatie liep wat uit de hand voor een overdonderde Drost: hij kreeg een koninklijke onderscheiding! Onder andere voor het op de kaart zetten van Harlingen en de passie en het enthousiasme waarmee hij dat nog altijd doet. 

Maria van Sterkenburg en Henry Drost. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Het nieuwe boek is samengesteld door Drost, met behulp van vele andere vrijwilligers die de Holland in de vaart houden. Het boek was een cadeautje voor het 70-jarig jubileum van de legendarische zeesleper. De eerste exemplaren waren voor oud-kapitein Van der Wielen (94!), de huidige kapitein Luut Bolt en burgemeester Ina Sjerps. Een kleindochter van Drost zong een aangepaste versie van Ramses Shaffy’s ‘Laat me’, voor “opa die nog steeds doet wat hij leuk vindt, hij gaat lekker zijn eigen gang.”

Burgemeester Ina Sjerps kondigde vervolgens aan dat ze de bijeenkomst nog een stukje specialer ging maken: Drost kreeg een koninklijke onderscheiding omdat hij met passie voor fotografie en journalistiek Harlingen op de kaart zet.

Koning

Drost was even sprakeloos, maar herpakte zichzelf snel, en zei tegen Sjerps: “U moet de koning maar hartelijk bedanken en Máxima ook. Het is een goed idee om ze uit te nodigen op de Holland. Juliana en Bernhard zijn aan boord geweest en Beatrix ook.” Volgens Drost zijn ze eens langs de Holland gevaren. “Dus ze kennen de Holland wel.” “Ik geloof dat ze zelf ook een bootje hebben”, grapte Sjerps. Drost werd daarna nog uitgeroepen tot ‘Vriend voor het leven’ van de Holland.

Met enige regelmaat komt Henry bij De Jong Boeken in de winkel aan de Noorderhaven. Om boeken te kopen, of juist om zijn eigen nieuwe boek aan te kondigen. “Henry raakt dan niet uitgesproken over Harlingen en over hoe mooi het boek eruit komt te zien”, aldus Luciën de Jong. Henry Drost (79) gaat niet zonder camera de deur uit. Hij maakte op zijn zestiende de eerste foto’s voor de Harlinger Courant. Ruim zestig jaar later heeft de voormalige directeur van Flevodruk Harlingen en uitgever van de Harlinger Courant een gigantisch fotoarchief, met vooral foto’s van Harlingen. Henry heeft alle negatieven uit het verleden gedigitaliseerd. De uren die hier in zijn gestoken zijn niet te tellen.

Henry wordt volgend jaar 80 en sinds hij met pensioen is, heeft hij niet stilgezeten. Zijn dagen worden nog steeds bijna volledig gevuld met fotografie in en rondom Harlingen, en de publicatie van diverse boeken. Delen van de serie ‘Harlingen, terug in de tijd’ verschenen ook in de Harlinger Courant. Dat is ook Henry Drost: hij wil zijn fotografie vooral delen. Foto’s zijn er volgens Drost niet om op een harde schijf te bewaren. Ze zijn er om af te drukken op papier, als wandversiering of in een boek of album. “Je wilt immers anderen laten meegenieten van de bijzondere dingen die je hebt gezien.”

Tomeloze inzet

Zijn fotoarchief is een waardevolle bron waar bijvoorbeeld ook Vereniging Oud Harlingen, Centraal Comité 1945, Stichting Zeesleepboot Holland, Rederij Doeksen, Zeevaartschool Terschelling, Vlieland Magazine en uiteraard de Harlinger Courant uit putten. De vader van Henry Drost, Fokke Drost, was in 1985 één van de initiatiefnemers van het jaarlijkse magazine van Oud Harlingen. Nadat zijn vader stopte als redactielid, zag Henry het toch ook als zijn verantwoordelijkheid om de vormgeving voort te zetten, en dat doet hij tot op de dag van vandaag.

Henry werkte belangeloos mee aan het boek ‘75 jaar vrijheid’ van Centraal Comité 1945. Hij werkte ook als vrijwilliger mee aan meer dan vijftig nummers van ‘Cornelis Douwes’; het tijdschrift van de Vereniging Oud-leerlingen der Zeevaartschool Terschelling. En al meer dan dertig jaar verzorgt Drost de vormgeving van Vlieland Magazine, het tijdschrift van Jan ‘van Vlieland’ Houter. “Henry doet dat allemaal in stilte en werkt eigenlijk als promotor geheel gratis in de schaduw”, zegt Houter.

Jan Heuff van Terschelling was jarenlang correspondent voor de HC en werkte ook veel met Henry samen, bij meerdere projecten. Heuff: “Waar die passie voor het vak bij mij ondertussen aan forse slijtage onderhevig is, gaat Henry maar door. Mede dankzij zijn tomeloze inzet en energie konden tijdschriften als Vlieland Magazine, Cornelis Douwes en Schylge myn Lântse, bladen die een maatschappelijk belang dienen, overleven.”

Oude Dame

Henry heeft zich met veel passie en energie vaak belangeloos ingezet om (foto)boeken over de stad Harlingen te publiceren. Niet alleen als fotograaf, maar ook als vormgever en met een vlotte pen schrijft hij ook artikelen en verzorgt hij de teksten voor zijn boeken. Zijn boeken over Harlingen tonen een grote betrokkenheid bij zijn geboortestad, en zijn een mooie promotie van Harlingen. Na zijn pensioen heeft hij nog jarenlang de voorpagina van de Harlinger Courant opgemaakt, en de redactie van de HC kan nog altijd een beroep op Henry doen. Dankzij Henry Drost heeft de Harlinger Courant ieder jaar weer een ‘Getijdenkalender’ (met fotografie van Henry) en dankzij Henry heeft zeesleepboot Holland ieder jaar eveneens een kalender.

Zeesleepboot Holland is een andere passie van Henry. In zijn jeugdjaren was Henry met de familie Drost op Terschelling en daar werd begin jaren 50 van de vorige eeuw de fameuze bergingsjager van Rederij Doeksen ontdekt en voor het eerst op de gevoelige zwart-wit plaat vastgelegd. Dat was het begin van een band met de zeesleepboot.

Drost waagde het om in de Harlinger Courant te reppen van ‘een Oude Dame die steeds meer onderhoud nodig heeft, zoals dames dat behoeven als ze ouder worden’, aldus Birgitte Janssen van Stichting Zeesleepboot Holland. “Na een korte ‘interventie en herdefiniëring’ werken we sindsdien gestaag en eenduidig voort aan beeldvorming van de sindsdien zogenoemde ‘Grande Dame’.”

Drukkerij

Henry groeide op de in de drukkerij, het familiebedrijf van zijn vader Fokke Drost. Hij volgde zijn vader op als directeur en bouwde het bedrijf verder uit. De Harlinger Courant was altijd het paradepaardje en Henry heeft alles in het werk gesteld om de krant te laten bestaan. En dat gebeurt nog altijd geheel in eigen beheer. Van journalistiek tot en met het drukken van de krant aan de Kanaalweg in Harlingen. Het meegaan in technologische ontwikkelingen en het doen van (risicovolle) investeringen is belangrijk geweest. Henry is nog altijd op de hoogte van de laatste snufjes op gebied van digitale fotografie en behendig op zijn Mac. Zijn fraaie foto’s deelt hij tegenwoordig ook op social media.

Aan het Noordijs staat een mooi bronzen beeld van ‘Rikus Poes’. Een markante Harlinger verslaggever, die dagelijks op zijn brommer op zoek was naar het nieuws. Dit beeld werd gemaakt en geplaatst op initiatief van Henry Drost.

Hele dagen vult Henry nog altijd achter zijn computer en veel mensen hebben geen idee van al het werk dat hij met veel passie verzet, om ook Harlingen op de kaart te zetten. Hij staat niet graag zelf op de voorgrond en graag achter de camera. De koninklijke onderscheiding is een kroon op zijn werk.

|Doorsturen

BuienradarAgenda