Nieuws

Koningsdag wordt Woningsdag

Maandag 27 april wordt op zeer beperkte schaal aandacht besteed aan Koningsdag 2020. De titel is dit jaar veranderd in Woningsdag. Om 9.45 uur luiden in Nederland klokken om koning Willem Alexander (hij wordt 53 jaar) te feliciteren. Om 12.00 start er een digitale kleedjesmarkt en om 16.00 uur wordt de Woningsdag afgesloten met een thuistoast, althans dat is de bedoeling.

Eén van de eerste aubades.

Het Centraal Comité en de gemeente Harlingen vragen u vriendelijk om ook de vlag met oranje wimpel, als u die heeft natuurlijk, uit te steken. Op die manier kunnen we toch nog wat doen, zegt het Centraal Comité 1945, want: de koraalmuziek, de aubade, de zwarte markt en het Rotary Tuinfeest zijn er allemaal gesneuveld vanwege het coronavirus. En nu er voor de horeca een lockdown geldt, zit een terrasje pakken er ook niet in dit jaar.

Voor de zwarte markt op de Lanen is het de tweede keer dat die in 35 jaar niet doorgaat. Begonnen in 1985 als verlengde van het jubileumjaar 750 jaar Stadsrechten in 1984, is de markt afgelast in 2001 vanwege de MKZ-crisis. Bij de aanleg van het diepriool in de jaren 90 is de zwarte markt eenmaal verplaatst naar de Hoogstraat.

De aubade neemt een speciaal plekje in. Er zijn nog maar een paar plaatsen in Friesland waar nog een aubade wordt gehouden op Koningsdag. Hoe het volgend jaar komt met die zanghulde is nog ongewis. Het Centraal Comité 1945 die deze aubade sinds 1945 organiseert, houdt op te bestaan.

De aubade had tot een paar jaar geleden een vast plekje op de Grote Bredeplaats. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

De Grote Bredeplaats is veranderd in een horecaplein en het CC moest uitwijken naar het Ate Zijlstraplein op de Noorderhaven voor het stadhuis. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

BuienradarAgenda