Nieuws

Koningsdag 2018 Harlingen

Koningsdag 2018 in Harlingen in een notendop: aubade, markt, tuinfeest, een tocht met legervoertuigen uit WO II en een optreden van Hot & Toasty.

‘Keep Them Rolling’ in 2015.

Koningsdag, volgende week vrijdag 27 april, begint in Harlingen volgens traditie met koraalmuziek, vanaf het dak van het stadhuis. De Stedelijke Muziekvereniging begint om 8.30 uur te spelen.

 

Vervolgens om 9.30 uur, ook traditiegetrouw (ononderbroken al meer dan 70 jaar!), de aubade op het Ate Zijlstraplein aan de Noorderhaven.

 

Naast deze zanghulde, die door de Stedelijke Muziekvereniging, de showband van Hosanna en zangkoor de Boegspetters wordt ondersteund, zal burgemeester Roel Sluiter een toespraak houden.

 

Om 10.00 uur begint op de Lanen weer de traditionele Zwarte Markt en tegelijkertijd barst het Engelse Tuinfeest van de Rotary los.

 

Rond 13.30 uur trekken vanaf de Westerzeedijk ongeveer 45 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog Harlingen binnen.

 

Deze ‘Fryske Oranje Tocht’ wordt sinds 2009 op Koningsdag (en eerder Koninginnedag) gereden. Dit jaar is een route uitgezet in het westelijk gedeelte van Friesland.

 

In Harlingen rijdt de colonne via de Spoorstraat, Steenhouwerstraat, Zuiderhaven, Noorderhaven noordzijde over de Leeuwenbrug door de Sint Jacobsstraat naar de Voorstraat waar men een uur blijft staan voor een koffiepauze. De consumptie wordt door de Hema verzorgd.

 

Vanaf 13.30 uur treedt Hot & Toasty op ter hoogte van de raadhuistoren. Het damestrio brengt liedjes uit de jaren 40 en trad al eerder in Harlingen op; in 2015 bij de viering van 70 jaar bevrijding.

 

Rond de klok van 15.00 uur trekt de colonne verder: via de Grote Bredeplaats naar de Zuiderhaven, via het Zuiderplein door de Steenhouwerstraat, de Spoorstraat in en via de Stationsweg naar de Kimswerderweg. Dan door Kimswerd richting  Arum en via de afslag Achlum naar Franeker.

Hot & Toasty in 2015 in de Grote Kerk.

|Doorsturen