Nieuws

Kok in de Klas op ’t Wad

Ruim 2000 basisschoolkinderen deden maandag mee met ‘Kok in de Klas’, de eerste editie van een landelijk evenement. Het Voedseleducatie Platform heeft ‘Kok in de Klas’ ontwikkeld om kinderen van de basisschool kennis bij te brengen over gezond en duurzaam voedsel. Negentig chef-koks uit heel Nederland gaven op negentig scholen een les. Op ’t Wad ging groep 7 samen met chef-kok Peter Zijlstra van Zeezicht basissmaken verkennen, nieuwe smaken en producten ontdekken en zelf een gerechtje maken.

Op Gezonde School ’t Wad wordt gebruikgemaakt van Smaaklessen, een lesprogramma over eten en smaak, waarbij het beleven van voedsel centraal staat. Zelf ruiken, proeven en ontdekken waar het eten vandaan komt, helpt om gezonde en duurzame keuzes te maken. Kok Peter Zijlstra liet de kinderen ervaren, dat ze zelfs door te luisteren informatie konden krijgen over voedsel. Een verse wortel knapt, een oude niet. Tik eens met een onrijpe peer op tafel en daarna met een overrijpe: je hoort het verschil.

Na de smaaktest werd er een flinke bak guacamole gemaakt, waarna de kinderen allemaal een ‘bloempotje’ guacamole mochten versieren met verse, zelf gesneden groenten, kruiden en met diverse zaden. Dat leverde de prachtigste kunstwerkjes op, die aan het eind van de dag uiterst voorzichtig mee naar huis werden genomen.

Het was een prachtige ervaring voor de jeugd (en voor de hulpouders, die tussen de hand- en spandiensten door ook enthousiast aan de slag gingen met alle lekkere ingrediënten die chef-kok Peter had meegenomen). Alle kinderen verdienden een diploma en kregen bovendien een Eetmaatje mee naar huis, een maatbeker voor pasta en rijst, om verspilling tegen te gaan. Wat ’t Wad betreft mag ‘Kok in de Klas’ uitgroeien tot een traditie.

|Doorsturen

BuienradarAgenda