Nieuws

KNRM Harlingen: Containerdrama nog lang niet afgelopen

Al sinds afgelopen donderdag varen de bemanningsleden van de KNRM Harlingen over het Wad om de rotzooi op te ruimen die afkomstig is van de overboord geslagen containers van de MSC Zoe.

Na de opwinding van de eerste spullen die op de stranden van de eilanden aanspoelden, wordt nu duidelijk dat er ook heel veel plastic rotzooi en verpakkingsmateriaal in zee is gekomen. Vanaf de veerboten van Doeksen ontdekte de bemanning dat stromen plastic met het getij de Waddenzee binnenstroomden.

 

De bemanning van de reddingboten van Harlingen besloot het Wad op te gaan om de troep uit het water te vissen. Al snel lag het terrein rond het boothuis vol met speelgoed, auto-onderdelen, tuinstoelen en vooral veel plastic verpakkingsmateriaal. Ook wordt duidelijk dat dit een ramp is van een enorme omvang; de redders voelen zich als “een druppel op een gloeiende (zand)plaat”. Ondanks dat wordt besloten om toch door te gaan met het opvissen van de spullen. De vrijwilligers wisselen elkaar af en in het boothuis worden de mannen en vrouwen voorzien van soep en broodjes. De volgende dag gaan de vrijwilligers weer de zee op. Ook door de beelden die inmiddels op televisie zijn verschenen wordt duidelijk hoeveel rotzooi in de zee terecht is gekomen.

 

Er hebben zich ook enkele garnalenvissers aangediend, om te helpen vissen naar troep. Met hun netten zijn ze in staat om veel meer spullen in een keer op te vissen. De reddingboten kunnen nu de stromen troep opsporen en vissers varen er heen om het op te vissen. In bigbags wordt de opgeviste troep aan wal gebracht. Bij elke terugkomst worden de waterjets van de reddingboten gecontroleerd; deze blijken toch ook vervuild te raken met stukken plastic.

 

Ook de reddingsboten van Lauwersoog zijn inmiddels op zee om op hun ‘terrein’ te gaan ‘vissen’.  Steeds meer mensen beseffen zich de omvang van de vervuiling die nu op ons afstroomt. Net als de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zijn er steeds meer mensen die vrijwillig gaan helpen met opruimen. Met elke vloed spoelt er meer troep de Waddenzee in en het zal nog lang duren voor alles is opgeruimd. De vrijwilligers van reddingstation Harlingen zullen zolang het mogelijk is blijven vissen naar troep maar hopen ook dat ze zich snel weer kunnen concentreren op hun echte taak, het redden van mensen op zee.

|Doorsturen

BuienradarAgenda