Nieuws

Keuzehulp voor het kopen van een nieuwe fiets

Is je fiets toe aan vervanging? Het online aanbod is zeer groot. Gebruik onderstaande tips voor het uitzoeken van een nieuwe fiets.

De basis: waar ga je de fiets voor gebruiken?

Er zijn allerlei verschillende fietsen die allemaal een ander doel hebben. Daarom is het slim om vast te stellen wat voor soort fiets je wilt kopen. Als je soms op ruiger terrein fietst, is een mountainbike een goed idee, maar hier heb je juist niets aan als je ook wel eens boodschappen wilt doen op de fiets. Wil je je kids meenemen op de fiets, dan kun je kijken naar een moederfiets, deze fiets heeft extra ruimte tussen zadel en frame zodat je makkelijk een kinderzitje kunt plaatsen.

De maat van een fiets

Bij kinderfietsen spreken we over inchmaten en bij fietsen voor volwassenen over framematen. Bij de betere online fietsen aanbieders maken ze gebruik van een matentabel waar je direct de juiste maat kan op zoeken. Zo is een 24 inch meisjesfiets geschikt voor kinderen met een lengte tot 130 cm en framemaat 57 cm voor volwassenen van 174-192.

Hoeveel versnellingen heb ik nodig?

Ook bij deze vraag moet je kijken naar het gebruik van de fiets en waar je de fiets gebruikt. In een heuvelachtig gebied is het belangrijk dat je veel versnellingen hebt, dus dat zal in veel gebieden in Nederland niet echt nodig zijn. Voor de meeste fietsen in een vlak landschap zijn 0 tot 4 versnellingen vaak wel genoeg. Kom je regelmatig een heuvel tegen? Dan kies je voor 4 tot 8 versnellingen. En als je echt in de bergen gaat rijden kun je voor meer versnellingen gaan.

Welke rem moet ik kiezen?

Remmen kunnen uit diverse soorten materiaal beschikken. In de basis zijn er twee remmen: de handrem en de terugtraprem. Een terugtraprem is uitstekend geschikt voor in de stad, omdat het bijna onverwoestbaar is en de kabel niet zo eenvoudig kan breken als bij een handrem. Omdat je maar de halve kracht heb tijdens het remmen is dit niet geschikt als je veel en snel fietst. Dan is de handrem een beter idee, deze is namelijk veel krachtiger.

Fietsroutes in Friesland

In Friesland vind je tal van prachtige fietsroutes, zowel voor kids als voor volwassen. Gebruik een van de vele online fietsrouteplanners om je eigen fietsroute uit te stippelen. Met name op een warme zomerdag is dit ontzettend leuk om te doen. Neem wat lekkers te eten en te drinken mee en maak er een mooie fietstocht van!

|Doorsturen

BuienradarAgenda