Nieuws

Kazemattenmuseum krijgt originele constructietekening zoeklicht

Het Kazemattenmuseum krijgt morgen een originele constructietekening aangeboden. Het betreft de tekening van de tijdens de strijd in de meidagen van 1940 gebruikte zoeklichten, de zogenaamde AEG-NEDINSCO hoogintensieflampen.

De tekening wordt aangeboden door Pim Fok, de kleinzoon van soldaat W.G. Paape, die diende in kazemat VII, de zoeklichtkazemat. In deze kazemat was een revolutionair nieuw spiegelreflexsysteem gepland. Dit systeem had als voordeel dat bij een vijandelijke aanval het in de kazemat opgestelde (dure) zoeklicht niet kapotgeschoten zou kunnen worden. Eventueel kapotgeschoten buiten opgestelde spiegels zouden makkelijk en goedkoper kunnen worden vervangen.

Het systeem heeft echter nooit gefunctioneerd, vanwege het niet leveren van de in Duitsland bestelde spiegels. Daarom moesten uiteindelijk de troepen die dienden in de zoeklichtkazemat, onder leiding van luitenant Bob Myjer, gebruik maken van traditionele zoeklichten.

Het museum heeft onlangs de herinrichting afgerond. Daarbij is onder andere in kazemat VII een spiegelreflex zoeklichtsysteem nagebouwd om een indruk te geven van de oorspronkelijke plannen. De oorspronkelijke en in zeer goede staat verkerende tekening wordt vrijdag 16 augustus om 15.00 uur aan en in het museum aangeboden door Pim Fok. De tekening is daarmee voor het museum een waardevolle toevoeging aan de collectie en maakt het verhaal wederom completer.

|Doorsturen

BuienradarAgenda