Nieuws

Karavaan van de Vriendschap van start

Terwijl de meeste mensen vanmorgen nog op één oor lagen - het was kwart over vijf - vertrok Simon Vuyk op zijn bakfiets naar Leeuwarden. Het was de start van de ‘Karavaan van de Vriendschap’ die de Harlinger journalist, criminoloog en ‘vriendschapzaaier’ dit jaar houdt. In twaalf etappes kart hij door Friesland, met een doel: vriendschap als inzet tegen eenzaamheid.

Simon Vuyk vanmorgen bij de start van de Karavaan van de Vriendschap. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Simon heeft z’n hele leven vriendschap hoog in het vaandel staan. In 2015 kwam hij met het boek ‘Echte Vriendschap’, met verhalen over vriendschap van bekende en onbekende Nederlanders. “Dankzij het boek heb ik ontdekt dat vriendschap ook maatschappelijk een belangrijk thema is”, zegt Simon. “Daaruit is een soort obsessie ontstaan. Met vriendschap kun je nare en nijdige thema’s oplossen; het goede in mensen stimuleren.”

Begin 2018 richtten Simon en zijn vrouw Mirjam ‘Podium Harlingen’ op. Dit misschien wel kleinste Podium van Nederland, aan de Schritsen, is tevens de uitvalsbasis voor allerlei (journalistieke) vriendschapsprojecten, zoals de ‘Karavaan van de Vriendschap’.

Deze bakfietstour haakt aan bij het project ‘Over de drempel’, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2028 (het vervolg op Culturele Hoofdstad 2018). Dit project daagt, in opdracht van de gemeente Leeuwarden, cultuurmakers uit eenzaamheid aan te pakken. Ze moeten eenzaamheid bespreekbaar maken en projecten moeten leiden tot ontmoeting en verbinding. “Je kunt eenzaamheid ook omdraaien,” zegt Simon, “en vriendschap gaan zaaien. Vanuit vriendschap iets opbouwen, waardoor mensen samen een kopje koffie drinken of een broodje eten, in plaats van alleen.” 

En daarom gaat hij dit jaar iedere eerste vrijdag van de maand met zijn bakfiets vriendschap zaaien in Leeuwarden en de 35 dorpen die de gemeente Leeuwarden telt. Hij zal ook uitstapjes maken naar Waadhoeke en Súdwest-Fryslân en in totaal op zestig verschillende ontmoetingsplekken zijn bakfiets parkeren.

Waarom een bakfiets? “Ik heb, net als met vriendschap, ook iets met bakfietsen.” De bakfiets die hij gebruikt voor de ‘Karavaan van de Vriendschap’, heeft hij eens geleend voor een documentaire, en vervolgens aangeschaft. “Een heel mooie, vooroorlogse bakfiets. Ik ben gelukkig als ik er op zit.”

Daarnaast staat de bakfiets, in een tijd dat iedereen achter z’n mobieltje zit, symbool voor het andere uiterste, zegt Simon: “Super offline.”

De bakfiets is tijdens de tour niet alleen het vervoermiddel, maar ook een podium. Muziek speelt een grote rol tijdens de vriendschapstournee. Simon heeft een liedje voor de tour uitgezocht: Happy Together van The Turtles. Er gaan muzikanten mee en in de bak zitten onder andere oud-Hollandse spelen.

Etappe 1 startte vandaag om 5.15 uur op de Schritsen, met een gedichtje uit de bundel Florence in the Rain van de Friese dichter Aracsas:

can’t command the sun

to rise at 5.15

it has other people

to shine on

Terwijl de HC de pers op ging, kwam Simon aan op de vrijdagmarkt op het Zaailand. Als hij door marktkoopmannen bevoorraad is, gaat Simon, vergezeld door onder anderen dichter Aracsas, verder naar een winkelcentrum en een wijkcentrum. Aan het begin van de middag zit-ie bij Omrop Fryslân. Daar zal troubadour Adri de Boer een eigen bewerking van Happy Together ten gehore brengen, voor muziekprogramma Noardewyn. Vervolgens terug naar het Zaailand en aan het eind van de middag stopt Simon bij Netwerkcentrum De Klomp, en dan terug naar Harlingen.

Het is de bedoeling dat bij iedere volgende etappe, steeds een andere muzikant een bewerking van Happy Together opneemt. Uiteindelijk zijn er in december 2020 dan twaalf uitvoeringen en - zo hoopt Simon - veel nieuwe vriendschappen, en dus minder eenzaamheid.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda