Nieuws

Kansen noordelijke gemeentes op gebied datagedreven werken blijven nog te veel liggen volgens adviesbureau

Data-gedreven werken wordt steeds belangrijker voor organisaties, omdat het hen helpt om inzicht te krijgen in de prestaties en organisaties in staat stelt om verbeteringen aan te brengen in de bedrijfsvoering en dienstverlening. Dit geldt ook voor gemeentes, die steeds meer afhankelijk zijn van data om hun dienstverlening te verbeteren en hun budgetten efficiënter te besteden.

Adviesbureau Data Science Partners was op bezoek bij diverse noordelijke gemeentes in Nederland en ziet veel kansen.

Echter, onderzoek suggereert dat gemeentes nog steeds niet goed zijn in datagedreven werken. Volgens een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft slechts een derde van de gemeenten een duidelijke data-strategie. Bovendien heeft de helft van de gemeenten geen toegang tot de data die ze nodig hebben om hun dienstverlening te verbeteren.

Kansen voor het oprapen

Er liggen echter grote kansen voor gemeentes als het gaat om datagedreven werken. Het vakgebied wordt steeds toegankelijker dankzij open-source programmeertalen als Python, die veelzijdig en tevens relatief makkelijk te leren zijn. Door data te gebruiken, kunnen gemeenten bijvoorbeeld hun dienstverlening personaliseren en aanpassen aan de specifieke behoeften van hun inwoners. Daarnaast kunnen ze hun budgetten efficiënter besteden door data te gebruiken om prioriteiten te stellen en de effectiviteit van hun uitgaven te meten.

Ook kunnen processen gestroomlijnd worden. Tenslotte biedt automatiseren kansen om hetzelfde werk met minder mensen te doen. Dat is voor noordelijke gemeenten aantrekkelijk, omdat de beroepsbevolking daar op veel plekken terugloopt.

Hoe kunnen gemeenten aan de slag?

Om van deze kansen gebruik te maken, moeten gemeenten zich meer richten op het verzamelen, analyseren en gebruiken van data. Dit kan bijvoorbeeld door het aanstellen van een data-officier, het oprichten van een datateam of het volgen van opleidingen op dit vlak. Daarnaast moeten gemeenten zorgen voor een goede infrastructuur, waaronder de juiste technologie en software, om data efficiënt te verzamelen en te analyseren.

|Doorsturen

BuienradarAgenda