Nieuws

Kalkaanslag voorkomen en genezen: zo doe je dat!

Kalkaanslag behoort misschien wel tot de grootste nachtmerrie van iedereen die aan het schoonmaken is. Nu is schoonmaken misschien al niet je grootste hobby, maar het verwijderen van kalkaanslag doet daar nog wel even een schepje bovenop. Het is niet alleen heel lastig om kalk op de juiste manier te verwijderen, maar ook nog eens een ontzettend grote klus. En zoals bij alles geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom wordt het hoog tijd om eens te onderzoeken hoe kalkaanslag voorkomen kan worden en hoe – als het dan toch niet is gelukt om het tegen te houden – je het sneller kunt verwijderen. Met behulp van de volgende tips gaat dat voortaan zeker lukken.

Pas op met huis-en-tuin schoonmaakmiddelen

Online zijn er tal van tips te vinden om met simpele huis-en-tuin schoonmaakmiddelen kalk te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van melk, schoonmaakazijn of citroensap. Hoewel sommige methodes inderdaad effectief zijn gebleken, zijn deze uiteraard niet gemaakt om op deze manier te worden gebruikt. De gevolgen voor de ruimte of de behandelde oppervlak is dan ook niet zeker. In sommige gevallen kan dit zelfs schade veroorzaken. Bovendien is het vaak hard werken om met dergelijke producten de kalkaanslag effectief te verwijderen.

Bespaar jezelf dan ook de nodige tijd, geld en moeite door echt eens te investeren in een goede antikalk spray. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de kalkaanslag sneller en gemakkelijker kunt verwijderen, maar voorkomt ook dat het weer snel terugkomt. Besparen op hygiëne en schoonmaakmiddelen is dan ook nooit een goed idee.

 

Waterontharder

Kalkaanslag kan nooit geheel voorkomen worden. Zeker niet op plekken waar veel calcium en magnesium in het water aanwezig is. Kalkaanslag ontstaat immers door een chemische reactie bij het verwarmen van deze deeltjes. Bij sommige gebieden in Nederland is het water dusdanig rijk met dergelijke delen dat kalkaanslag blijft ontstaan. Hoe hard je ook poetst, hoeveel maatregelen je hier ook voor hebt getroffen. De enige manier om voorgoed van kalkaanslag verlost te zijn, is door het laten plaatsen van een waterontharder. Op die manier wordt het water eerst gefilterd voordat je de kraan laat lopen. Zo ontstaat er geen chemische reactie meer en blijft de kalkaanslag weg.

Wist je dat een waterfilter ook nog eens heel lekker drinkwater oplevert? Het water smaakt dan bijna gelijk aan bronwater. Hierdoor is het makkelijker om meer water te drinken.

 

Kalkaanslag op de douchedeur voorkomen

Kalkaanslag komt veelvuldig in de badkamer voor. Zeker op de douchedeur. Je kunt dit echter zo goed als voorkomen door de deur na het douchen even kort na te spoelen met koud water en ook te drogen. Op die manier breek je de chemische reactie af en zal kalkaanslag minder snel optreden. Leg standaard een trekker bij de douche neer, zodat iedereen in het gezin eenvoudig even de douchedeur kan schoonmaken na het douchen. Een kleine moeite met een heel groots effect. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda