Nieuws

Kachel steeds vaker oorzaak van woningbrand

De kachel was vroeger de belangrijkste bron om een woning mee te verwarmen, maar inmiddels gebeurt dit al jaren via de cv-ketel. Ondanks dat kiezen Nederlanders er steeds vaker voor om weer een (hout)kachel in hun woning te plaatsen. Van zo’n kachel komt veel meer warmte af dan van een cv-ketel. Daarnaast zorgen de dansende vlammen voor een sfeervol geheel. Het toenemende aantal kachels heeft helaas ook een keerzijde. Zo vinden er jaarlijks gemiddeld 2000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Wat de oorzaak hiervan is? Juist, de kachel. 

Hoe ontstaat een brand in de kachel?

Wanneer een (hout)kachel aan staat, brandt er vuur in. Dit kan zonder problemen branden, want de behuizing zorgt ervoor dat de vlammen in de kachel blijven. De rook die vrijkomt bij de verbranding, wordt afgevoerd via de schoorsteen. Hier kan zich creosoot op gaan hopen. Dit is een stroperige substantie die onder andere vrijkomt bij het verbranden van nat hout. Creosoot komt daarnaast vrij bij onvolledige verbranding. 

Veel mensen vermoeden niet dat creosoot een gevaar vormt. Dat is wel degelijk het geval. Wanneer dit goedje een temperatuur van plusminus 500 graden bereikt, ontbrandt het namelijk. Dit lijkt een hoge temperatuur, maar dit wordt in de schoorsteen makkelijk bereikt. Wanneer creosoot eenmaal in de brand staat, kan het hard gaan. Voordat je het weet kan jouw gehele huis in lichterlaaie staan. 

Kans op schoorsteenbrand verkleinen? Veeg jouw schoorsteen regelmatig!

Niemand zit te wachten op een schoorsteenbrand. Toch zijn er maar weinig mensen die actie ondernemen om de kans op zo’n brand te verkleinen. Zij denken dat het nog wel meevalt met de aanslag in de schoorsteen, waardoor er gewoon weer een jaar gestookt wordt. Hiermee neem je een groot risico, want aan de buitenkant kun je niet zien hoe het rookkanaal er van binnen uitziet. Om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen, laat je jaarlijks jouw schoorsteen vegen door een professionele schoorsteenveger. Hij gaat met een stalen borstel het rookkanaal in, waardoor creosoot en andere aanslag verdwijnt.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda