Nieuws

KAATSERS VAN DE LANEN: Sikke Olivier

De HC en he Comité Lanenkaatsers zetten een aantal kaatsers in de spotlights, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur geven of hebben gegeven, door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. In de papieren HC van vandaag Arien Pascal. En online Peter Kwast, Lowie Quisenaerts, Sikke Olivier en Lisa en Johan Ligthart.

Het partuur van 1970.

Sikke Olivier

De man die nog steeds op nummer 3 in het puntenklassement van de Lanen staat is Sikke Olivier. Sikke kaatste in de periode tussen 1950 en 1983 op de Lanen. Van hem zijn louter successen bekend in de periode op de Lanen. Sikke werd als Harlinger geboren op 29 december 1923. Hij overleed op 31 mei 1993 op 69-jarige leeftijd. In de jaren 40 en 50 was hij ook zeer succesvol met de harde bal voor Harlingen. Hij won onder meer de PC in 1952.

 

De jeugd zal Sikke Olivier niet meer kennen als kaatser. Wellicht dat de oude garde van de Lanen hier meer over kan vertellen. In 1952, toen nog in groep 2, behaalde hij zijn eerste prijs en direct werd hij bekroond als koning van de Lanen. Hij kaatste met de legendarische Herre Zondervan en Watze de Graaf. In dat jaar, toen het cabaret nog hoogtij vierde, traden de volgende artiesten op: de Toptune Singers, de Paribo’s (een accordeontrio), baszanger Eelke de Jong en Jikky de Boer-Spoelstra met haar prachtige vertolking van Allentown Jail met weer dansen en muziek van de Frisia’s onder leiding van Jan Roukema. Nelis en Bouke gaven de Harlinger sketch ‘In liefde bloeiende’.

 

In 1955 stond Sikke weer in de finale van groep 3 samen met Jochem de Vries en Jac. Van der Meer. De finale ging verloren tegen Rimmie Baarda, S. Broersma en B. Hoekstra. Ook in 1959, 1961 en 1962 behaalde Sikke de finale van de Lanen, in 1959 met Barend Westra en G. Erfman; in 1961 met Pollie Kwast Sr. en D. de Wit en in 1962 met Jan kok en Ruurd Tichelaar. Alle keren kwam Sikke te kort met zijn maten om te winnen.

 

In 1966 was hij er klaar mee, die tweede plaatsen. Hij won de Lanen met Hero Bultje en Theo van der Veen. Ze waren te sterk voor het partuur van Wally Steinvoorte, Jelle Beuker en Melle Wierda. Het succes smaakte naar meer en in ’67 was het weer feest. Dit keer met Bobby Helvrich en Tjalling Dijkstra. Meinte Mensonides, G. Kwast en J. Hiemstra werden afgedroogd in de finale.

Na een tweede plaats in 1968 won Sikke weer in 1970 weer met Bobby Helvrich aan zijn zijde en ook Jan Galema. Met dit sterke partuur versloegen ze Jan Ligthart, Bertus Leunge en F. de Graaf. Het was de vijfde overwinning voor Sikke op de Lanen.

 

In 1977 behaalde hij zijn laatste overwinning in groep 4 op 53-jarige leeftijd. Piebe Zijlstra en Jelmer van der Hoek waren zijn metgezellen. Bouke Zuiderhof, Arien Pascal en Nis van der Weide moesten het onderspit delven.

In totaal kaatste Sikke dertien keer in de finale. Hij won er zes en verloor er zeven. Samen is hij goed voor 36 punten en vijf keer werd hij tot koning gekroond! Het werd nodig tijd dat Sikke de aandacht krijgt die hij verdiend heeft in al die jaren.

|Doorsturen