Nieuws

KAATSERS VAN DE LANEN: Peter Kwast

De HC en he Comité Lanenkaatsers zetten een aantal kaatsers in de spotlights, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur geven of hebben gegeven, door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. In de papieren HC van vandaag Arien Pascal. En online Peter Kwast, Lowie Quisenaerts, Sikke Olivier en Lisa en Johan Ligthart.

In 2003.

Peter Kwast

Vaak hebben we het over klassementsleider Pollie Kwast, maar ook Peter Kwast heeft al een grote staat van dienst op de Lanen. De eerste vermelding die we van hem kunnen vinden dateert uit 1981, toen de cijfertjes bewaard zijn gebleven door Siebo Homminga. Sindsdien ontbrak Peter slechts weinig op het Lanen-toneel. Qua prestaties was Peter een laatbloeier. In de eerste jaren wou het niet zo lukken met de prijzen. Maar vanaf deze eeuw scoort Peter hoge ogen in de groepen 3 en 4.

In 1983, op 20-jarige leeftijd, behaalde Peter een derde prijsje in groep 2 met zijn maten Hielke Jager en Piet Hoekstra. In de halve finale verloren ze van de latere winnaars Pollie Kwast, Piet Tichelaar en Jan Vlietstra. Tussen 1984 en 1987 ontbrak Peter op de lijst van de Lanen. Van 1988 tot 1996 was steeds de eerste, tweede of derde omloop het eindstation.

Pas in 1997 stond Peter voor het eerst in de finale in groep 3. Hij was toen 34 jaar en kaatste samen met Ludwig Seerden en Jaring Plas. In de finale moesten ze hun meerdere erkennen in het partuur van Bennie Hof, Willem Rienk Miedema en Bennie Zeilmaker. Er volgden weer vijf jaren zonder succes.

Maar in 2003 was het eindelijk zover. Samen met Wopke de Lang en Bennie Zeilmaker behaalde hij de titel en werd hij ook nog eens tot koning uitgeroepen. Anne Pieter Kooistra, Karel de Vries en Bertus Helfrich moesten er aan geloven. Het jaar daarop scoorde Peter een derde prijs, maar in 2005 stond hij opnieuw in de finale, vergezeld door Wilco Bakker en Sikke Tichelaar. Peter kaatste geweldig en werd koning van de Lanen. Ludwig Seerden, Marco Lautenbach en Dirk Hiemstra werden aan de zegekar gebonden.

Peter moest weer een paar jaar wachten op nieuw succes. In 2011 won hij weer in groep 3 met Gerard Hoekstra en Hendrik de Jong. Broer-Jan Zaagemans, Piebe Hoekstra en opnieuw Marco Lautenbach moesten het onderspit delven. Peter werd voor de derde keer uitgeroepen tot koning.

Succes smaakt naar meer. Peter had de juiste tactiek gevonden om finales te halen. Natuurlijk blijf je afhankelijk van het lot. In 2014 stond hij in de finale met Bennie Hof en Gerrit van der Ploeg. Dit jaar moest hij zijn meerdere erkennen in het partuur van Ludwig Seerden, Jan Sipma en Siep Roukema. Een jaar later opnieuw in de finale met Henk Nesse en Douwe de Boer. De finale verliep goed voor Peter en zijn maten; Jaap van Loon, Wim Kroon en Jan Sipma kwamen te kort met 5-2, 6-2 op de telegraaf.

Peter beheerst alle facetten van het kaatsen en we verwachten hem nog wel vaker terug te zien op het balkon. Wellicht is het dit jaar al weer raak, wie weet? Peter heeft al 18 punten bij elkaar verzameld in het klassement: 4 keer eerste, 2 keer tweede en 2 keer derde. Ook werd hij 4 keer koning.

|Doorsturen