Nieuws

KAATSERS VAN DE LANEN: Lisa en Johan Ligthart

De HC en he Comité Lanenkaatsers zetten een aantal kaatsers in de spotlights, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur geven of hebben gegeven, door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. In de papieren HC van vandaag Arien Pascal. En online Peter Kwast, Lowie Quisenaerts, Sikke Olivier en Lisa en Johan Ligthart.

Het partuur van Lisa in 2017.

Lisa en Johan Ligthart

Zolang er een damesgroep actief is bij het Lanenkaatsen, zolang is Lisa Ligthart, voorheen Lisa Hedley, er ook al bij. Op 16-jarige leeftijd debuteerde Lisa op de Lanen. De eerste drie jaar (1988 -1990) was de eerste omloop steeds het eindstation. Vanwege tegenvallende deelnamecijfers werd de damesgroep tijdelijk opgeheven. Dat zou je je nu niet meer kunnen voorstellen.

In 1998, toen de damesgroep weer werd opgepakt, was ook Lisa er weer bij. Hierna miste Lisa slechts de editie van 1999 en 2004. In de overige jaren was ze altijd van de partij. Het wou maar niet lukken om verder te komen dan de eerste of tweede omloop, maar ze bleef volharden en in 2011 na vijftien deelnames was er dan eindelijk eens een finale. De druk was groot en met haar maten Nancy Boomstra en Romy van der Veen werd een tweede plaats binnengesleept. Het sterke partuur van Anja Bouma, Wiepkje Jorritsma en Manon Scheepstra bleek te sterk, maar Lisa mocht het balkon betreden!

 

In de opvolgende jaren kon Lisa geen prijs bemachtigen, tot vorig jaar. In de nieuwe groep 7 (dames 36+) pakte ze de derde prijs. Met Boudie Bierma en Anja Kieftenburg was ze dicht bij de finale, maar in de halve eindstrijd was het partuur van Akke Brussaard, Romy van der Veen en Margriet Noordhuis net te sterk 5-5 6-4

Verder was Lisa tussen 2010 en 2015 als bestuurslid de drijvende kracht achter de sponsoring bij de Lanen.

 

Johan, partner van Lisa, is er zeker al bij vanaf 1981. Als 13-jarig jongetje sloeg hij de eerste ballen op de Lanen, in de voetsporen van vader Eelke. In 1984 leidde dit ook voor het eerst tot een prijs. Hij werd derde met Erik Baars en F. Roersma. Helaas geen overwinning in groep 1 voor Johan.

Ook in groep 2 duurde het even voordat er weer een prijsje werd gewonnen. In 1994 was er de eerste finale voor Johan. Samen met James Guertin en Dirk Norder werd Johan tweede. In de finale waren Siep de Bruin, Jan Klaas Gillebaard en Marcel Monsma een maatje te groot.

In groep 3 verging het Johan een stuk succesvoller. Op 33-jarige leeftijd won hij de krans met Roland van Wier en Alex Engbrenghof ten koste van Bennie Hof, Arjen Lemstra en Wytse Hempenius. Na een aantal magere jaren was het in 2013 wederom raak. Johan kaatste met Hendrik de Jong en Andre Dijkstra en dat bleek het winnende partuur. Marco Lautenbach, Marcel Monsma en Michel van der Ploeg moesten genoegen nemen met de tweede plaats.

Vorig jaar behaalde Johan nogmaals de overwinning in groep 3 op 49-jarige leeftijd samen met Bauke Postma en Jasper Boomsma. In de finale waren ze een maatje te groot voor Reitse Klijnsma, Peter de Vries en Gerrit Herrema (5-2 6-2).

Johan is een echte Lanenkaatser en zal ook zeker in groep 4 een prijs willen winnen als we het zo inschatten. Met 27 deelnames en 12 punten staat hij netjes in het klassement.

|Doorsturen