Nieuws

Jutters in actie voor schoon strand

Expeditie Juttersgeluk streek vandaag neer op het Harlinger strand. Suzanne Klaassen vertelde dat Juttersgeluk actief was in 29 gemeenten, waaronder Harlingen, om langs de kustlijn rommel te verzamelen die slecht is voor de dieren en het milieu.

Klaar voor de start om het strand te reinigen. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Onder de aanwezigen waren medewerkers van Talant dagbesteding, raadslid Stephanie Geurtz (GroenLinks), Mirjam Schober van de ‘Plastic Soup foundation’, de Harlinger milieujutter Henk Prins, Annabel en Ianthe van de stichting ‘Geef ons een podium’.

Na de koffie met gebak werd koers gezet naar het strand. Gewapend met de juttersvlag die op de dijk werd gehesen, emmers en grijpers werd één uur lang allerlei rommel verzameld. Men was speciaal gefixeerd op peuken. De filters van deze sigaretten zijn erg vervuilend. Eén peuk kan acht liter water vervuilen.

Na de opruimactie werd het afval geëvalueerd. Touw, peuken, plastic, enzovoort werden gevonden. Wethouder Hein Kuiken noemde het een mooie actie. “De mensen van Talant; klasse! Jullie hebben een signaal afgegeven voor een schone omgeving. Hopelijk zal dit leiden tot een trend voor minder afval en het op de plaats te brengen waar het hoort.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda