Nieuws

Jubilerende Wereldwinkel met hoekje in Harlingen

Harlingen heeft sinds 2018 geen Wereldwinkel meer. De gemeente Harlingen is officieel Fairtrade-gemeente. Toch blijft de Wereldwinkel de plek om een eerlijk cadeau te scoren. In Leeuwarden is de Wereldwinkel alweer vijf jaar te vinden op de Nieuwestad 113. In de Wereldwinkel zijn drie vrijwilligers uit de gemeente Harlingen werkzaam.

Bestuurslid Thea van der Bos-Sinnema werkt aan de inrichting van de etalage op Zuiderhaven 78. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Een winkel met een grote verscheidenheid aan producten. De producten zijn op duurzame wijze gemaakt in niet-westerse culturen. De lijnen zijn kort en de Wereldwinkel wil zelf geen winst maken zodat de producenten een eerlijke prijs krijgen. Hierdoor zijn zij in staat een menswaardig bestaan op te bouwen.

De producten vertellen een verhaal. Dromenvangers worden gemaakt door vrouwen uit een dorpje in Zuid-India. Daar is het de gewoonte dat vrouwen een bruidsschat schenken aan de familie van hun toekomstige echtgenoot. Vrouwen willen graag trouwen omdat ongehuwde vrouwen volledig worden genegeerd en in een isolement terecht komen. De vrouwen verdienen met het maken van dromenvangers een loon dat aan hen zelf uitbetaald wordt. Zo ontvangen zij regelmatig salaris waarmee zij een bruidsschat bij elkaar kunnen verdienen. Met de aankoop van een dromenvanger, een bijzonder beeld, koffie, sieraad of iets anders uit de Wereldwinkel draagt u bij aan een betere toekomst voor de Fairtrade producenten.

Als u de Wereldwinkel binnen komt, ziet u de glimlach van de vrijwilligers niet meer, want ook zij dragen in de winkel mondkapjes en ze adviseren ook de klanten dat te doen. De situatie blijft zorgelijk. Wereldwijd is er een tekort aan vrachtcontainers ontstaan waardoor de aanlevering van goederen steeds moeilijker wordt. Verminderde export zorgt voor ontslagen. Als de werkgelegenheid afneemt of het inkomen vermindert, is het risico groter dat slechtere arbeidsomstandigheden geaccepteerd worden. Fairtrade gelooft in sterke gemeenschappen. Juist nu is dat van groot belang.

Op 7 november 2020 viert de Wereldwinkel Leeuwarden haar 5-jarig jubileum op Nieuwestad 113. Daarom geeft de Wereldwinkel van 1 tot en met 7 november 10% korting. Een mooie kans om de schoen van iemand te vullen. Het kan natuurlijk ook onder de boom. Om een indruk te geven van de producten is er een etalage ingericht op Zuiderhaven 78 in Harlingen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda