Nieuws

Jonge Seun krijgt periodieke onderhoudsbeurt

Zonnepont Jonge Seun, die dagelijks tussen drie opstappunten in de haven van Harlingen vaart, is onlangs bij Jachtwerf Atlantic uit het water getild voor een onderhoudsbeurt. Door hiervoor geen kosten in rekening te brengen, sponsort Atlantic de Jonge Seun.

De Jonge Seun hangt voor een servicebeurt bij Jachtwerf Atlantic in de botenlift aan zijn nieuwe hijsbanden.

Vier nieuwe hijsogen zorgen ervoor dat het schip stabiel en zeker uit het water wordt getild. De traditionele hijsbanden onderdoor passen niet goed bij het moderne, milieuvriendelijke antifoulingsysteem (Finsulate) dat op de onderkant is geplakt. Ook hebben de vrijwilligers de onderkant weer goed schoongemaakt, zodat de waterweerstand zo laag mogelijk is en daardoor zo min mogelijk voortstuwingsenergie verloren gaat. Een beetje aangroei vraagt al snel meer elektriciteit van de accu’s. 

De roerprops zijn nagekeken door een monteur van de leverancier. Dit preventieve onderhoud is belangrijk, om latere dure schade te vermijden en omdat bij het vervoer van passagiers de technische staat van de pont 100% dient te zijn.

Het onderhoud en het doorvoeren van modificaties wordt zoveel mogelijk gedaan door de technici onder de schippers met hulp van meerdere vrijwilligers.
Intussen gaat het opleiden van nieuwe schippers ook door; men leert gratis een nieuw vak dat erg leuk is om te doen en daar is zeker belangstelling voor.

De zonnepont is nu weer klaar voor het laatste deel van het vaarseizoen, te weten september en een deel van oktober. Het plan is om door te varen tot na de herfstvakantie, maar in het najaar is het weer soms een spelbreker. Bij hevige regen of windkracht 7 zijn er geen gasten die overgevaren willen worden.

Vanwege coronabeperkingen is de zonnepont weliswaar later begonnen met de diensten, en er zijn tot dusver ook minder passagiers dan in eerdere jaren; toch wordt een tochtje door de haven altijd gewaardeerd, wat blijkt uit de vele fooien die de schippers krijgen. “Onze inkomsten zijn gelukkig hoog genoeg om niet afhankelijk te zijn van susidies. Behalve als we grote uitgaven dienen te doen, zoals de aanschaf van een tweede accupakket - toch 5000 euro - dat we nodig gaan hebben als de Noorderpiersteiger er komt.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda