Nieuws

Jonge Seun gooit de trossen weer los

Na een lange winterslaap begint het Harlinger zonnepontje, de Jonge Seun, eind april aan het tweede vaarseizoen. Tijdens de afgelopen maanden is er door de vrijwilligers het nodige onderhoud aan de pont uitgevoerd. Zo werd een deel van de stootlijst rondom vervangen door sterker rubber, krijgen de instrumenten een andere behuizing, zijn de motoren nagekeken en is het onderwaterschip voorzien van een verse laag aangroeiwerende verf. De gerealiseerde technische aanpassingen maken het varen met het pontje wat aangenamer. De eerste weken worden door de schippers gebruikt om de benodigde vaardigheid weer even op peil te brengen. Daarnaast worden diverse nieuwe adspirant-schippers opgeleid door de zeven instructeurs.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Er kunnen zich overigens nog steeds nieuwe kandidaten melden. Er zijn nu vijftig schippers en dat lijkt veel, maar een dienst duurt straks geen vijf uur meer, maar drieënhalf uur omdat velen nog werken en vaak geen vijf uur vrij kunnen maken. Daarom zijn meer schippers welkom, want de vaartijden voor de passagiers zijn niet korter geworden. Er varen straks meer teams (2 schippers per team) per dag. In voor- en naseizoen 2 x 2 schippers per dag, in het hoofdseizoen 3 x 2 schippers per dag. Er moeten dus van eind april tot eind september heel wat diensten ingevuld worden!

 

Meld je aan om gratis en voor niks een boeiend vak te leren op info@jukkema.nl. Je krijg alle benodigde informatie toegestuurd met een inschrijfformulier. Als je een rijbewijs kunt halen en geen brokkenpiloot bent, kun je ook pontschipper worden.

Je krijgt prima instructie, inclusief een handboek pontschipper en je haalt op kosten van de Stichting Harlinger Heen & Weer een marifooncertificaat. Het schippersteam van 38 mannen en 12 vrouwen is een bonte verzameling van - ooit - totale beginners tot beroepszeelui en van alle leeftijden, die niet alleen het varen leuk vinden maar die ook onbetaald iets voor de gemeenschap willen doen. De sfeer is gemoedelijk en collegiaal en de passagiers zijn altijd enthousiast, er gaat nooit iemand voor straf mee.

 

Nieuw onderkomen

Voorlopig opereren de schippers nog vanuit het Entrepotgebouw, maar vanaf medio mei krijgt de bemanning in het dan gerealiseerde Badhuus de beschikking over een volwaardig schippersonderkomen.

Net als vorig jaar zijn er weer drie opstapplaatsen: de thuisbasis aan de grote nieuwe steiger naast het Entrepotgebouw, de Sassteiger en de ponton aan de Zuiderpier nabij de potvis-fontein. Er is nog een wens van de Harlinger politiek voor een vierde opstapplaats vanaf de Noorderpier. Men heeft gezien dat de Stichting Harlinger Heen & Weer het zonnepontproject niet alleen vrij snel realiseerde, maar dat het publiek het ook heel leuk vindt om even een stukje te varen. Daarom worden de mogelijkheden voor een steiger aan de Noorderpier onderzocht.

 

In het voor- en naseizoen vaart de Jonge Seun van 12.00 tot 17.00 uur. In het hoogseizoen wordt er gevaren van 10.00 tot 20.00 uur. Op alle opstaplocaties kan men aan de wapperende blauwe vlag en een vaartijdenbord zien of er gevaren wordt: het kan voorkomen dat diensten uitvallen vanwege slechte weersomstandigheden - mist of storm - want ook op de Jonge Seun geldt: safety first!

Een oversteek kost € 1 en voor een rondje langs alle opstapplaatsen wordt € 2 gevraagd. Een ‘10 ritten-kaart’ kost € 8 en voor een persoonsgebonden jaarabonnement van € 20  kun je zo vaak als je wilt het hele seizoen mee.

 

Het jaar 2018 betekende voor het nieuwe pontje, mede dank zij de Tall Ships Races een geweldig eerste seizoen. Meer dan 8000 passagiers werden overgezet. Het is te hopen dat ook dit jaar mooi weer brengt, zodat velen van een tocht met de Jonge Seun door de haven van Harlingen kunnen genieten. Met uw man of vrouw, hulp, verloofde, (klein-) kinderen, vriendjes en vriendinnetjes, opa en oma, pleegzoon en pleegzuster, buurman, hond of helemaal alleen met uw ziel onder de arm, u bent van harte welkom aan boord van de Jonge Seun! 

 

Voor meer informatie over de Jonge Seun kun je binnenkort terecht op de website: www.harlingerpontje.nl.

|Doorsturen