Nieuws

Jonge beeldhouwers en dichters in Hannemahuis

Leerlingen van ikc Friso kregen gistermorgen een lesje bronsgieten en dichten van Henk Zielstra. De Apeldoornse kunstenaar - opgegroeid in Harlingen - heeft momenteel een expositie in het Hannemahuis, met beelden van Harlingers met typische bijnamen, zoals Ate Peu, Rikus Poes, Jan Banaan en Engele Kletskop. Het werk van de leerlingen is de komende week eveneens te zien in het Hannemahuis.

Door Ubbo Posthuma

(Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Negentien leerlingen uit groep 7B van ikc Prins Johan Friso togen gistermorgen, onder toeziend oog van juf Rixt Sprietsma-Brijder en klassebegeleidster Sita de Groot, naar het Hannemahuis. Niet alleen om in het museum te kijken, maar ook en vooral om onder leiding van Henk Zielstra een kunstwerkje van was te maken (het begin van een bronzen beeld).

Maar eerst kregen ze een film te zien over het maken van een mal van gips in het atelier van Zielstra in Apeldoorn. Zo’n mal moet uiteindelijk leiden tot een beeltenis die hij voor ogen heeft. Tijdens de film hoorde men het schone lied van Wiebe van Dijk, ‘Mooie stad aan het Wad’, dat door bijna iedereen werd meegezongen, inclusief juf Rixt Sprietsma-Brijder, afkomstig uit Franeker en woonachtig te Kimswerd.

Vervolgens kregen ze allemaal een werkblad met schaar, papier en was om een kunstwerkje te maken met een link met Harlingen. Dat leidde tot fraaie resultaten! Toen iedereen klaar was, moest er nog een gedichtje gemaakt worden. En daarna mochten de kinderen nog even door het museum dwalen, tot in de speciale expositieruimte waar hun kunstwerkjes al opgesteld stonden, inclusief de gedichtjes.

Directeur Hugo ter Avest verzorgde de officiële opening. Hij was onder de indruk. “Jullie wisten het van jezelf niet, dat je dit kon”, zei Ter Avest. “Jullie hebben fantastische dingen gemaakt en jullie zijn niet alleen beeldhouwers maar ook dichters.” Tot slot liet hij weten dat deze expositie - en dat is heel bijzonder - één week in het Hannemahuis blijft. De kinderen mogen hun ouders, broertjes en zusjes gratis meenemen om de expositie te bezoeken. Enthousiast en boordevol herinneringen keerden de kinderen terug naar school.

|Doorsturen