Nieuws

Johan Visser 40 jaar in keuken Maritieme Academie

De 60-jarige Johan Visser, van geboorte Franeker en thans wonend in Pingjum, heeft sinds 24 september een dienstverband van maar liefst 40 jaar als kok bij de Maritieme Academie. Johan volgde een koksopleiding op de culinaire vakschool in Groningen.

Door Ubbo Posthuma 

Johan Visser in de keuken van de Maritieme Academie. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Het was in die tijd, we spreken over 1979, heel moeilijk om een baan te vinden. Johan deed wel seizoenswerk op Terschelling, maar in de winterperiode kwam hij in de WW. Op een gegeven moment kreeg hij een telefoontje van het Arbeidsbureau dat er een tijdelijke kok op de Oranje Nassauschool in Harlingen werd gevraagd. De vaste kok was ziek. Eigenlijk voelde Johan er niet veel voor. Maar zijn vader raadde hem aan om het toch maar te doen.

Zo gehoorzaam als Johan was, meldde hij zich op de zeevaartschool, die in de Weeshuisstraat gevestigd was. Helaas kwam de vaste kok te overlijden en Johan kon blijven. “Eigenlijk was het mijn ding niet. Ik ben nogal antimilitaristisch en de uniformen van de leerlingen in die tijd, deed mij daar erg aan denken”, zegt Johan. Toch bleef hij en verhuisde later met de school naar de nieuwe locatie aan de Stationsweg/Almenumerweg.

Dat was een hele verbetering. Het gebouw, maar ook het werken in de keuken. Omdat het een nieuwe school was, kwamen er veel leerlingen bij. Directeur in die tijd was de heer Keuning, later Leen Schlosser en al weer verschillende jaren later Arjen Mintjes. “We mochten de keuken zelf ontwerpen”, zegt Johan. “Een hele uitdaging.”

Door de toestroom van leerlingen (de school staat heel goed bekend) kwamen er lange rijen wachtenden in het restaurant. Besloten werd er een spiegelbuffet van te maken. Nu kon er aan twee kanten eten worden opgeschept en dat ging aanmerkelijk sneller. Ook het restaurant werd opgeknapt met nieuw meubilair.

 Johan voelt zich nu op de Maritieme Academie als een vis in het water. “We hebben een leuk team van drie koks, een schoonmaker en keukenschoonmaker.” Iedere week wordt er een nieuwe menulijst gemaakt. Geen week is het zelfde en alles wordt vers bereid. Geen pakjes of blikgroente.

Dat de school in Nederland hoog staat aangeschreven, blijkt wel uit het aantal leerlingen, die vanuit het hele land komen. Intern zijn er ongeveer 160 leerlingen. IN totaal ongeveer 525 leerlingen. Er is zelfs iemand uit België. Over het algemeen zijn de leerlingen best tevreden over het eten. “Natuurlijk heb je af en toe wel eens iemand die klaagt”, zegt Johan. “Maar zo als moeder het thuis maakt, krijg je het natuurlijk nergens”, lacht de Pingjumer kok.

Over de vraag of er wel eens gekke dingen zijn gebeurd moet Johan even nadenken. “Ja, dat was nog op de Oranje Nassauschool in de Weeshuisstraat. We hadden een voedsellift, die de maaltijden naar boven bracht waar de leerlingen aten. Om te voorkomen dat het eten zou afkoelen, brachten we eerst de yoghurt naar boven en later het warme eten. Toen we uiteindelijk zelf boven kwamen zagen we tot onze schrik dat iedereen al aan de yoghurt was begonnen. Daar was ik niet blij mee, omdat het eten nu echt koud werd.”

Het werken met de jeugd vindt Johan bijzonder leuk. “Ik ga iedere dag fluitend naar mijn werk.” Natuurlijk heef Johan ook hobby’s en dat is niet alleen maar koken. Ja, hij had ooit een klein restaurantje (Paladar) in zijn dorp Pingjum, waar je via het internet kon reserveren. Er was ruimte voor 16 gasten. Omdat hij verhuisd is en nu bezig is een woning energieneutraal te maken, is dit nu niet meer aan de orde. Verder speelt hij tenorsax bij de plaatselijke fanfare en hij sport graag (onder andere kaatsen en fietsen). Hij reed drie keer de Schaats Elfstedentocht, fietste deze tocht acht keer en liep deze ook nog. Hierdoor behaalde Johan het felbegeerde brevet. Ook steppend deed hij deze monstertocht al eens. Johan: “Ik kan niet stilzitten.” Johan heeft een zoon en een dochter die het huis al uit zijn. Samen met zijn vrouw Nadia zijn ze best tevreden over het leven zoals het nu gaat.

|Doorsturen