Nieuws

Jeugdtheaterschool Noorderwind pakt uit met Bakzeuntjes

De Lambertuskerk in Arum was afgelopen weekend het decor van de theatervoorstelling ‘Bakzeuntjes’. In alle vier de uitvoeringen wisten de kinderen van de jeugdtheaterschool de aandacht van het publiek naar zich toe te trekken door met volle overgave te spelen. De christelijke muziekvereniging Wubbenus Jacobs verbond en ondersteunde de diverse scènes waardoor er een spectaculair geheel ontstond.

Het eerste gedeelte van de theatervoorstelling speelt zich buiten de kerk af. We maken kennis met Gezina en Claas die onlangs getrouwd zijn, maar wiens wegen moeten scheiden omdat Claas moet gaan varen. Het verhaal laat het leven zien in de tijd dat Arum nog als havendorpje aan de Zuiderzee lag. Het decor: zeildoeken met tekeningen van oude vissershuisjes aan masten en touwen. Verder gaat het verhaal naar het schip waar Claas zijn reis op maakte, en de storm op zee, en uiteindelijk ook de schipbreuk van de Elizabeth.

 

Dan naar binnen, in de kerk. Een onderwaterwereld waarin Gezina op zoek gaat naar Claas. De ramen van de kerk zijn prachtig afgeplakt met afbeeldingen van vissen, aan het plafond hangen grote kwallen, netten en andere materialen die onder water te vinden zijn. De blauwe verlichting maakt het helemaal af. In dit gedeelte van de voorstelling is vooral gekozen om via dans en zang het avontuur te vertellen. Door vertraagde bewegingen en de lichte materialen die alle spelers over hun kleding dragen, wordt de ‘onder water-suggestie’ op indrukwekkende wijze versterkt.

 

Regisseuse Hanneke de Man, zangcoach Monique Bakker en dansdocente Amber Weel hebben de diverse scènes met de kinderen geruime tijd geoefend. Veel mogelijkheden om samen te werken met de muziekvereniging Wubbenus Jacobs waren er niet en er is dus vooral geoefend met muziekopnamen. Het enthousiasme en de passie van de dirigent Arjen Steur sloten echter nauw aan bij de dynamiek en sfeer van de jeugdtheaterschool en zo kwam het tot een heel mooie samensmelting. Een cadeau om naar te kijken, te ervaren om te mogen uitpakken.

|Doorsturen