Nieuws

Jeugdige topmusici in Laurentiuskerk te Kimswerd

Het Colori Ensemble trad afgelopen zondag op in de Laurentiuskerk van Kimswerd. Dit ensemble, dat bestaat uit twee zussen en een broer uit de muzikale familie Jongsma, bracht een boeiend en afwisselend concert met muziek van J.S. Bach tot hedendaagse composities van Friese componisten.

(Foto: Hieke Bijlsma)

Rianne Jongsma (diverse fluiten), Wilma Jongsma (hobo en althobo) voltooiden hun conservatoriumopleiding te Amsterdam en Den Haag. Arjan Jongsma (marimba en vibrafoon) hoopt deze zomer af te studeren aan het conservatorium van Amsterdam. Drie zeer talentvolle en gedreven musici die allen diverse prijzen behaalden op landelijke concoursen. Het ensemble trad in geheel Nederland op en ze maakten onlangs hun derde CD.

Het concert te Kimswerd begon met een Duo-sonate, gespeeld op fluit en hobo vanonder het koorhek, wat een heel bijzondere ervaring gaf. De ruime akoestiek werkte prachtig bij de uitvoering van deze korte compositie van W.F. Bach. Daarna was het de beurt aan Arjan die op zijn zeer grote en brede marimba delen uit de Goldberg Variaties van J.S. Bach ten gehore bracht. Met zeer veel gevoel en uiterst muzikaal gespeeld.

 

Het eerste triospel volgde in een Sonata van C.P.E. Bach en Prélude, Fugue en Variation (een bewerking van een stuk voor orgel) van C. Franck. Treffend was het voortreffelijke samenspel van de familie. Voor de compositie van Franck was ook nog een Sonatina van de Friese componist Sipke Hoekstra gespeeld, een werk dat speciaal door hem voor dit ensemble was gearrangeerd.

Ook na de pauze een afwisselend programma met composities van Ibert, Peter Visser (voor fluit en marimba), een werk van P. Ben-Maim voor hobo en marimba, een solowerk voor marimba en tot slot een aantal Romanian Folk Dances van Bela Bartok, waarin alle deze middag gespeelde instrumenten werden bespeeld (voor het eerst was ook de piccolo te horen).

Het volgende concert in de concertserie te Kimswerd is op zondag 28 april. Dan komt het Nederlands

Barokconsort (klavecimbel, viola da gamba en diverse fluiten) naar de Laurentiuskerk. Aanvang 15.30 uur.

|Doorsturen

BuienradarAgenda