Nieuws

Jelle Zijlstra, vakman in hout- en marmerimitatie in Hannemahuis

Tot en met 26 april 2020 toont Gemeentemuseum het Hannemahuis een gevarieerde selectie van marmer- en houtimitaties, vervaardigd door vakman Jelle Zijlstra. Het zijn werkstukken en studiepanelen van verschillende hout- en marmersoorten, uitgevoerd in olieverf en acrylverf. Jelle Zijlstra maakte deze voor vakwedstrijden, waarvoor hij veelvuldig nominaties en prijzen behaalde.

Jelle Zijlstra, schilder van beroep, specialiseerde zich in decoratieve technieken, en bekwaamde zich in de vele marmer- en houtsoorten. Hij doorgrondde de kleur en structuur, de opbouw in glacislagen, en weet de indruk te wekken dat het marmer en hout een doorleefde uitstraling heeft. Bijna 25 jaar was hij cursusleider bij de Friese vakclub, samen met Frans Ruiter en later Jan Adamse. Hij nam de organisatie op zich om cursisten op hun niveau te stimuleren voor onder andere de landelijke vakwedstrijden. De laatste decennia was Jelle wedstrijdcommissaris en jurylid, nog steeds is hij op de achtergrond betrokken en ook voor dit jaar 2020 heeft hij de opdrachten voorbereid.

 

Hout- en marmerimitatie is een ambachtelijke uitoefening die al een lange geschiedenis kent. Het is een decoratieve techniek die door schilders als onderdeel van het vak werd gezien. Nabootsing, de zo natuurlijk mogelijke weergave van het hout en marmer door middel van verf; daarmee kon de vakman zich in de twintigste eeuw onderscheiden. Door de eeuwen heen met vele golfbewegingen is het de laatste vijftien jaar weer in beeld, want Nederland heeft weer oog voor zijn culturele erfgoed. In de jaren vijftig en zestig was dit ambacht in Nederland bijna uitgestorven door industrialisatie en moderne technieken (fineer).

|Doorsturen

BuienradarAgenda