Nieuws

Je verwacht het niet en toch: opa’s op het criminele pad

Bij ouderen denken we veelal in onschuldige mensen die koffie drinken en taartjes eten of met vrienden een potje kaarten. Een tachtigjarige Duitse man dacht daar heel anders over. En dan is er ook nog die juwelenroof van een stel opa’s.

Afgelopen tien jaar overviel de Duitse crimineel meerdere banken. De man, afkomstig uit Kirchzarten in Baden-Württemberg werkte volgens een vast patroon. Hij kreeg bankmedewerkers op de knieën door een nepbom in te zetten en gaf ze een briefje met daarop zijn eis: geld. Veel geld. Stopte alles in zijn Burkely tas en weg was hij.

Wat hij met al dat geld heeft gedaan, wordt in de media niet vermeld. De bejaarde crimineel overviel in tien jaar tijd onder meer banken in Villingen-Schwenningen en Rastatt. Hij liep eerder dit jaar tegen de lamp na een overval in Balingen, en kreeg zeven jaar cel. 

Met juwelenroof je pensioen veilig stellen

Dat is echter nog niks vergeleken bij de juwelenroof die een Britse bende van mannen op leeftijd een aantal jaren geleden uitvoerde. Het was tot die tijd de grootste kraak ooit in Londen. Het gaat om mannen van 75, 76, 60 en 67 jaar die hun pensioen veilig willen stellen.

Ze bedenken een briljant plan, aan de hand van het boek Forensisch onderzoek voor dummies. Zo dom handelen ze echter niet. Ze stappen met een weekendtas, gereedschap en twee vuilcontainers uit een busje bij een pand in Londen. Een onbekende laat hen via de brandtrap binnen.

Ze maken vervolgens de lift onklaar en met bouwhelmen op en veiligheidshesjes aan gaan ze via de liftschacht naar de kelder. Daar ontmantelen ze het beveiligingssysteem. Wat ze vervolgens doen is bijzonder: ze starten met boren in de vijftig centimeter dikke muur van gewapend beton.

Twee dagen lang boren richting de kluisjes

Om daar doorheen te komen, heb je niet alleen kennis nodig over hoe je dat moet doen, maar het kost ze ook nog eens uren en uren. De kennis hebben ze van Youtube gehaald. De tijd die ze er mee bezig zijn is twee dagen. Daarna halen ze bijna 75 kluisjes leeg in het bankgebouw dat ernaast ligt en waar ze via het gat in de muur door binnen komen. De buit: edelstenen, juwelen, goud en contant geld.

Ondanks de briljant uitgevoerde roof, worden ze gesnapt. Na het boren van het gat hebben ze meer apparatuur nodig om bij de kluisjes te komen. Ze besluiten die apparatuur te huren en geven een goed adres op, maar een valse naam. Dat wekt argwaan. 

Politie vertrouwt het niet

De politie besluit daarom bij een van de kerels afluisterapparatuur in zijn auto te bevestigen. Het is immers geen onbekende van de politie. De heren blijken zich al eerder op het criminele pad te hebben bevonden. Diefstal, heling, en een eerdere bankroof staat op hun conto.

Zes weken na de kraak vallen agenten op meerdere adressen in Noord-Londen woningen binnen en treffen daar een groot deel van de buit. Zelfs de kinderen van de opa’s hebben in verschillende tassen zoals een 17 inch laptoptas en weekendtas, een deel van de buit in bewaring. Ze hadden gehoopt dat als de ophef over de kraak wat geluwd zou zijn, ze de buit konden verkopen en van een rijk pensioen konden gaan genieten. Nu belanden ze waarschijnlijk voor jaren in het gevang. 

Suikerziekte en incontinentie

Dat het mannen op leeftijd waren was louter te merken aan het feit dat een van de kerels lijdt aan suikerziekte en constant insuline heeft moeten spuiten om een beetje bij te blijven tijdens het urenlange boren. Hij was total loss na dit werk. Een ander kreeg tijdens zijn arrestatie last van zijn incontinentie.

|Doorsturen

BuienradarAgenda