Nieuws

Japanse aardbeving bereikt Harlingen

De aardbeving van 16 maart bij het Japanse Fukushima is ook door het Harlinger meetnet voor bodemdaling gemeten. Dat bleek begin april bij het analyseren van data van het Aanvullend Meetnet door Antea en onafhankelijk geoloog Peter van der Gaag. Dat meldt ‘Pilot Harlingen’ in de laatste nieuwsbrief.

De beving had een kracht van 7,3. “De golven van zo’n beving gaan de aarde rond,” vertelt Peter van der Gaag in de nieuwsbrief, “en die hebben we dus ook in Harlingen gemeten. Dat is overigens niet per definitie het geval. De beving bij het Groningse dorp Zeerijp van 6 maart bijvoorbeeld (2,1 op de schaal van Richter) zagen we in Harlingen niet terug. Dat heeft te maken met het soort trillingen en hoe die zich voortplanten.”

De meetgegevens leerden ook dat de afgelopen tijd in Harlingen een grote wateronttrekking is geweest, meldt Pilot Harlingen. “Door wie? Dat gaan we uitzoeken. Zo begrijpen we steeds beter wat er schuilgaat achter de meetresultaten die we binnen krijgen. Op termijn kunnen we dan ook eventuele effecten van de bodemdaling door zoutwinning herkennen.”

Op dit moment werkt ingenieursbureau Antea aan een ‘dashboard’ dat de metingen van het Aanvullend Meetnet zichtbaar moet maken. Naar verwachting komt dat ergens voor de zomer online op pilotharlingen.nl.

Pilot Harlingen is een samenwerking van Stichting Bescherming Historisch Harlingen, provincie Fryslân, Frisia Zout en gemeente Harlingen.

In juni organiseert de Pilot Harlingen weer een informatieavond. Dan zullen de resultaten van de ondergrondse meetapparatuur centraal staan. De datum en het precieze programma worden later bekendgemaakt.

|Doorsturen

BuienradarAgenda