Nieuws

Jan en Elly Ploeg 60 jaar getrouwd

Jan (82) en Elly Ploeg (79) vierden donderdag 28 oktober hun 60-jarig huwelijk. Burgemeester Ina Sjerps bracht het paar een bezoekje, om ze namens de gemeente Harlingen te feliciteren. Dit ging gepaard met een fraai boeket bloemen. Jan is een échte ouwe seun en Elly een Amsterdamse; een mooie combinatie omdat Harlingen ook wel ‘klein Amsterdam’ wordt genoemd.

(Foto: Ubbo Posthuma)

Elly emigreerde in 1955 met haar ouders naar Australië. Het gezin telde maar liefst 14 kinderen, 10 meisjes en 4 jongens. Met ms Johan van Oldenbarnevelt voer men naar het ‘beloofde land’, een reis die zes weken duurde. Ze gingen in Sydney wonen. Ook Jan zijn ouders waagden de grote stap naar Australië, in 1957. Het gezin telde vijf broers waarvan de oudste in Nederland bleef. Ook de familie Ploeg streek neer in Sydney.

Jan die in Harlingen op de ambachtsschool voor timmerman had geleerd, ging in Sydney in de bouw werken. Het was op een dansavond met landgenoten te Sydney, dat Jan met de laatste dans oog kreeg voor een leuk uitziend meisje. Hij vroeg haar ten dans. Of Jan goed kon dansen is niet helemaal zeker, wel dat het klikte. Ze raakten bevriend en de vonk sloeg over. Het resulteerde in een verloving, om een paar jaar later in 1961 in het huwelijk te treden.

Vader en moeder Ploeg gingen op vakantie naar Nederland en zagen dat het economisch ook in Nederland best goed ging. Vader liet weten, als hij 65 jaar zou zijn, dat ze weer terug naar Nederland gingen. Helaas overleed hij plotseling twee weken na thuiskomst in Sydney.

In 1968 besloten Jan en Elly terug te keren naar Harlingen. Ze gingen met een cruiseschip. Ook Jans moeder en jongste broer Frank keerden terug, maar zij pakten het vliegtuig. Jan en Elly konden voorlopig onderdak vinden bij Leen Veltman aan de Noorderhaven. Na twee jaar kochten ze een woning op de Hopmansweg te Midlum en verbleven daar 18 jaar. Jan viste bij Leen Veltman op de garnalenkotter. Later begon hij samen met Elly een sportvissersbedrijf. Een geweldige tijd, vinden ze allebei. Toen later de zaak werd verkocht, werd een prachtige woning aan de Hendstehof gekocht, waar ze nog steeds wonen. Ze zijn de gelukkig ouders van twee kinderen, dochter Linda en zoon Gerard, en er zijn drie kleinkinderen.

Beiden spelen op de trekzak waar ze veel plezier aan beleven. Het oefenen met collega-muzikanten gebeurt eens in de veertien dagen bij hen thuis. Jan en Elly zijn nog goed gezond en genieten volop van het leven. Een leuke verrassing was een beeld-telefoontje met de twee broers André en Sjors die nog in Australië wonen; dit was geregeld door Jans jongste broer Frank en echtgenote Truus. “Konden we weer even lekker Harlingers lulle”, lachte Jan, want dat zijn de beide broers nog niet verleerd. Inmiddels stond de huiskamer vol met bloemen van familie en kennissen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda