Nieuws

Inbrekers hakken een gat in dak wooncentrum

LEEUWARDEN/HARLINGEN – Een poging tot inbraak bij een woonwinkel aan de Grensweg in zijn woonplaats leverde een Harlinger (43)  een werkstraf op van 60 uur. Samen met een ander had de man geprobeerd een gat te hakken in het dak van de woonwinkel.

De politie vond twee sigarettenpeuken op het dak met het DNA van de verdachte en de - vermeende - mededader, een 42-jarige ex-inwoner van Harlingen. Zijn zaak werd vrijdag aangehouden. De man zit gedetineerd voor een andere zaak, hij heeft de dagvaarding nooit ontvangen hoewel deze wel aan de gevangenis zou zijn gemaild. De mannen waren elkaar volgens de Harlinger op straat tegengekomen.

De andere man zou hebben gezegd dat hij “een makkelijk klusje” had. Eenmaal op het dak haalde hij een bijl uit zijn rugzak, waarmee hij op de dakbedekking begon in te hakken. Dat ging niet bepaald geluidloos, waarop de Harlinger de benen nam. Dat was volgens de rechter te laat om te kunnen spreken van, zoals het juridisch heet, ‘vrijwillige terugtred’.

Een paar maanden eerder, in augustus vorig jaar, had de Harlinger een tuinset gestolen. De betonnen tuinmeubels stonden bij een net verkochte woning aan de Groen van Prinstererstraat. Toen de nieuwe bewoners een bericht op Facebook plaatsten over de gestolen tuinset, had de Harlinger eieren voor zijn geld gekozen. Hij zei dat hij de spullen had teruggebracht; in werkelijkheid had hij ze ergens anders neergezet.

In mei vorig jaar had hij bij een plaatselijke dierenspeciaalzaak een werpmolen gestolen. De molen was bedoeld als verjaardagscadeau voor zijn zoontje. Dat wekte de verbazing van rechter Klaas Bunk. “U geef uw zoon een gestolen werpmolen op zijn verjaardag?” Het was allemaal gebeurd in een opwelling, zei de Harlinger. “Daar hebt u wel vaker last van, van opwellingen”, stelde Bunk vast.

Naast de werkstraf legde de rechter een voorwaardelijke celstraf op van een maand. Niet alle tuinmeubelen waren teruggekomen. Voor wat er nog ontbrak moet de Harlinger een schadevergoeding van 100 euro betalen. Voor de gestolen werpmolen, waarvan hij zei dat hij hem na een week had weggegooid omdat het ding stuk was, moet de Harlinger 139 euro aan de dierenspeciaalzaak betalen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda